Prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja (Foto: Katarina Jusić)
Prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja (Foto: Katarina Jusić)

Zbog nezadovoljstva sa stanjem kolektivnog ugovora učitelji su organizirali prosvjed pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja.


U organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja održalo se javno okupljanje i konferencija za medije na temu "Socijalni dijalog, a ne monolog!".

Okupljanje je vezano uz sklapanje kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

Okupljenima se obratila i ministrica Blaženka Divjak koja im je rekla da je danas na sjednici Vlada produžila trajanje materijalnih prava za sve učitelje u osnovnim i srednjim školama te je za to osigurano pola milijuna za plaće.

Dok je ministrica govorila, okupljeni su zviždali. ''Sigurna sam da se može više i na tome ćemo raditi. Nemojte sumnjati u to da smo odustali od podizanja statusa i materijalnih prava vas učitelja. Molim vas da svi uđemo u zgradu ministarstva i da zajedno popričamo i da čujemo imamo li još nekih prijepora o kojima možemo razgovarati. Želim pokazati učenicima i studentima da smo spremni na djelo'', rekla je Divjak.

Sindikati su joj poručili da traže kolektivni ugovor te da su na pregovorima u posljednja tri mjeseca u njezinom ministarstvu proveli ukupno osam minuta, a da ona nije došla ni na jedan od tih pregovora.