Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je na istup kardinala Josipa Bozanića, koji je poručio da u odgoj i obrazovanje djece treba uključiti i Crkvu.

Galerija


"Prije svega, mi moramo znati koje su obveze i zadaće svakoga od nas. Školski sustav uređen je zakonom i Ustavom i tu nema dilema. Djeci moraju biti dostupne znanstvene činjenice i teorije. Škola ima i odgojnu komponentu koju mora ostvarivati s roditeljima koji su zaduženi za odgoj. Ne smije biti nikakve vrste diskriminacija'', poručila je ministrica Blaženka Divjak.

Vezani članci Jasminka Šoštarić Vanjak s kolegicama s fakulteta (Foto: Dnevnik.hr) Jasminka ima 75 godina i indeks pun petica. Svojim bi kolegicama mogla biti baka Donald Trump (Foto: Twitter) Ovo nije isti čovjek: Donald Trump stigao na misu s potpuno drugačijom frizurom, na koga vas podsjeća?

Na konkretno pitanje treba li Crkva biti uključena u obrazovanje djece, Divjak je odgovorila: ''U onoj mjeri u kojoj to roditelji dopuštaju, ali, naravno, škola je institucija uređena zakonom i Ustavom.''

''Svatko mora znati gdje završavaju njegove ovlasti, a ja sam sigurna da to i Crkva razumije'', rekla je Divjak.

Kardinal Josip Bozanić u srijedu je rekao da ''u vrijeme raznih reforma djecu i mlade ne smijemo ostaviti napuštene na njihovim putovima. Zadaća je na starijima, posebno roditeljima, a onda odgojiteljima i učiteljima da ih traže, pratimo, postavljaju pitanja, čuju njihove slutnje i snove, kako bi ih mogli učiti odgovornosti i ljubavi prema drugima''.

"Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu", rekao je.