Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki drugi građevinar - stranac

Ministri Oleg Butković i Darko Horvat otvorili kilometar i pol ceste u Čakovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se upiše i završi fakultet treba pronaći i posao. U Hrvatskoj je danas nezaposleno više od 149 tisuća ljudi.

S druge strane, gotovo svaki drugi građevinar u Međimurju strani je radnik. Dok na sjeveru građani imaju ispodprosječne plaće u Hrvatskoj, ministri u Čakovcu pompozno otvaraju - kilometar ceste. Ministri Oleg Butković i Darko Horvat stigli su u Čakovec otvoriti manje od kilometar i pol ceste.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Oleg Butković Na Facebooku Milanović dolazi u Opatiju, Butković ga pozvao u goste: "Možeš mi u četiri oka reći odgovore, dočekat će te i kravica..."

"Idemo izjavu kratko dati, nećemo dugo govore držati, izbori su prošli, treba delati", kazao je Butković. Pa je pojasnio kako projekt ide svojim tijekom te da će drugi dio sjeverne obilaznice biti gotov dogodine, a treći za dvije. Radovima rukovode Hrvatske ceste - ukupno 5,7 kilometra za 135 milijuna kuna.

"Izmjestit ćemo tranzitni promet iz središta naselja. Time ćemo pomoći i gospodarstvu jer će se uz te ceste uglavnom formirati nove poduzetničke zone, ali će se i skratiti putovanja", objasnio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

40 posto zaposlenika - stranci

Obilaznica je tek dio infrastrukturnih projekata vrijednih tri miljarde kuna koje je Vlada prije godinu dana obećala na sjednici u Čakovcu. Uz ceste, grade se i škole, dnevna bolnica, obnavlja dvorac Zrinskih... Dok država gradi, lokalne građevinske tvrtke ističu kako im nedostaje domaćih radnika.

"40 posto svih zaposlenika su stranci. S tendencijom do kraja godine da će taj postotak biti 50 posto", navodi direktor građevinske tvrtke Goran Knežević. Na pitanje otkuda su ljudi, odgovara: "Bosna i Hercegovina, Kosovo, imamo trojicu iz Ukrajine i sad već sam u pregovorima s jednom grupom iz Turske".

Radnika nedostaje i u drugim sektorima u županiji iako Međimurje ima najveći indeks poduzetništva u državi. Razlozi - ispodprosječna primanja i blizna granice.

"Doista podcjenjujemo rad. Baš! Nismo baš plaćeni dobro ne, ja sam, recimo, po struci inžinjer isto relativno malu plaću imam", kazao je Josip iz Čakovca.

"Moji bratići su, na primjer, otišli u Njemačku zato jer ih ništa tu ne drži. Rekli su da ne žele biti tu. Tak da ima ljudi koji odlaze baš zbog novca", rekao je David.

Plaće u Međimurju među najmanjima u Hrvatskoj

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore plaće u Međimurju među najmanjima su u Hrvatskoj. Prosječna iznosi 5350 kuna. A na samo 100 kilometara udaljenosti u Austriji gotovo dvostruko više.

1. srpnja Austrija je otvorila granice za hrvatske radnike. Očekuje se da će sa sjevera otići oko 10 tisuća radnika. Zaustaviti ih može jedino korona.

"Bliže nam je Graz nego Karlovac. Drugačiji su uvjeti rada u Austriji. Ljudima je to povoljnije. Bolje su plaće", smatra direktor građevinske tvrtke Goran Knežević.

Iz slovenskog Maribora, primjerice, svaki dan na rad u Graz odlazi oko 16.000 ljudi. Ipak, nešto će se pitati i koronavirus.

Europska komisija procjenjuje porast stope nezaposlenosti u Austriji s 4,5 na gotovo 6 posto pa je pitanje hoće li biti posla za Hrvate. Dio analitičara očekuje baš obrnuti trend - povratak iseljenika kući.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene