Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem s asistentima

Ministrica Murganić: Želimo umiriti javnost, osigurali smo sredstva za osobne asistente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Nada Murganić izvijestila je kako su sredstva za nastavak rada osobnih asistenata, do provedbe natječaja i zaključenja novih ugovora, osigurana.

Ministrica Nada Murganić, nakon burne rasprave u Saboru, sazvala je izvanrednu konfrenciju kako bi pojasnila kakva je u stvari situacija s asistentima za osobe s invaliditetom. Ozbiljno radimo na uklanjanju štete koja je nastala, poručila je ministrica.

"Shvatila sam da je to moj prvi radni zadatak prvog dana u ministarstvu. Moram reći, činjenica je da su natječaj i dokumentacija kasnili. No, da se ne bi dogodio prekid osobne asistencije, odlučili smo da iznađemo sredstva kojima će se premostiti period između sklapanja dva ugovora. To je moguće jer smo u kontaktima s 51 udrugom koje provode projekte, imamo informaciju da nekima ugovori izlaze ranije, nekima će trajati i duže, pa neće trebati financijski intervenirati istovremeno.

Po provedenom natječaju, ići će se na potpisivanje novih ugovora. S udrugama ćemo idućeg tjedna imati radni sastanak kako bismo dobili informacije kada točno ugovori ističu i koliko im sredstava treba. Želimo umiriti javnost, ali i osobe s invaliditetom kojima su asistenti jako važni. Trudit ćemo se da se ovakve stresne situacije više ne događaju", pojasnila je ministrica. Istaknula je da će se novi ugovori sklapati na dvije godine jer su takvi uvjeti europskog socijalnog fonda. Ministrica je najavila i da bi osobne asistente moglo dobiti još 250 osoba s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Poticajna priča - 5 Osobe s invaliditetom Antonijeva borba traje 10 godina, a mogao bi biti inspiracija mnogima: "Imam i ja svojih mana, ali imam i želje i potrebe" Bistro Punkt u Puli zapošljava osobe s invaliditetom (Video: Dnevnik Nove TV) "Sretno mjesto" Pula: Vlasnica malog bistroa je poslodavac godine za osobe s invaliditetom

"Projekt daje mogućnost proširenja broja korisnika usluge za 250, odnosno na ukupno 750 korisnika. Vidjet ćemo u natječajnoj dokumentaciji, jer udruge imaju različite potrebe, broj korisnika i financijsko iskazivanje. To je dosta složen proces, no u ovoj fazi, ovako brzo od jučerašnjeg dana, trebali bi biti zadovoljni da ozbiljno i odgovorno radimo na sanaciji štete", kazala je Murganić.

500 osoba ima osobne asistente

28. listopada završava jednogodišnji projekt, kojim je lani osigurano preko 25 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za usluge osobnog asistenta za preko 500 osoba s invaliditetom, a novi natječaj još nije raspisan.

''Problem je tim veći što je, čak i kad bi natječaj bio raspisan danas, prošlo više od osam mjeseci prije nego što bi se osobni asistenti mogli vratiti radu s osobama s invaliditetom'', upozorio je danas u Saboru SDP-ov Bojan Glavašević.

Zastupnice HDZ-a i Mosta Ljubica Lukačić i Ines Strenja Linić odgovorile su mu da je taj problem riješen te da nitko ne ostaje bez asistenta.

"Nitko ne ostaje bez osobnih asistenata", istaknula je Lukačić, navodeći da je Ministarstvo demografije i socijalne politike, odnosno nova ministrica Nada Murganić riješila problem osobnih asistenata prvi dan kad je stupila na dužnost.

"Svi korisnici, njih oko 500-tinjak koji se financiraju iz sredstava Europskog socijalnog fonda, imat će asistente i dalje", rekla je Lukačić i navela da su nađena i sredstva kojima će se premostiti vrijeme do okončanja natječaja, koji će uskoro biti raspisan. (Hina)

 



 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene