Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se Pernar zanese...

Brkić Pernaru: U ovoj raspravi ste imali elemente vizionarstva i Nostradamusovog proroka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici danas su raspravljali o Mostovu prijedlogu dopuna Zakona o lokalnim izborima, a mogla su se čuti mnoga zanimljiva mišljenja o ovoj temi.

''U ovoj raspravi ste imali elemente vizionarstva i Nostradamusovog proroka. Ovaj visoki dom nije mjesto u kojem ćemo na tako olak način blatiti i tako ružno govoriti o određenim osobama. Mi nismo pozvani da budemo suci. Postoje institucije države koje će o tome odlučiti. Molim Vas, apeliram po vas, nemojmo na tako ružan način govoriti o određenim osobama, bez obzira na vaše osobno mišljenje. Vi ste zastupnik hrvatskog naroda u predstavničkom domu i nemojmo odavde slati loše obrasce ponašanja. Još jednom vas molim za to. Iako ste malo prije obećali mom kolegi da to više nećete ponavljati, nadam se da treći put i Bog pomaže'', rekao je Milijan Brić Ivanu Pernaru nakon što je taj zastupnik Živog zida ''opleo'' po predstavnicima banaka. 

Pročitajte i ovo Neki zastupnici bez riječi - 2 "TO JE GLUPOST" Reporterka Dnevnika Nove TV nazvala trojicu saborskih zastupnika koji se cijele godine nisu javili za riječ. Pogledajte jesu li sada - progovorili Slika nije dostupna Novčano kažnjeni Objavljen popis zastupnika koji su markirali sa sjednica: Ovo su im bili razlozi

Ivan Pernar bio je inače među najaktivnijim zastupnicima danas, pa je tako nešto ranije istaknuo stav da se Zakon o lokalnim izborima o kojem se raspravljalo u Saboru, donosi kako bi Most eliminirao jednog političkog protivnika. Zastupnici vladajućih zakon su branili.

''Uvjeren sam da ovaj zakon ne ide na jednu pojedinačnu osobu, ako netko misli da ide na njega, neka se javi, neka kaže - zašto me proganjate'', rekao je Branko Hrg iz HSS-a podsjetivši da i u Saboru ima osoba koji imaju prijave protiv sebe.

Što je sa strankama s optužnicom?

Nenad Stazić iz SDP-a podsjetio je da ne samo da ima osoba s optužnicama, nego i jedna stranaka koja je u Saboru ima optužnicu. ''Što vi mislite da zabranimo i strankama koje imaju optužbe za koruptivna djela da se zabrane kandidirati na izborima. Pozivam Most da to uzme u obzir'', rekao je Stazić.

 Zastupnici su u prvom čitanju prihvatili Mostov prijedlog izmjena Zakona o izboru saborskih zastupnika. Riječ je o jednom od Mostovih "jamstava", kojim je predviđeno dodatno ograničenje mogućnosti kandidiranja na parlamentarnim izborima.

Po predloženom, zabranilo bi se kandidiranje pravomoćno osuđenima na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, ako su u trenutku raspisivanja izbora u zatvoru ili im zatvor tek predstoji.

Kandidiranje do isteka roka rehabilitacije zabranilo bi se pravomoćno osuđenima za najteža kaznena djela i kaznena djela protiv službene dužnosti.

Uz prijedlog zakona, prihvaćen je i zaključak Odbora za Ustav, po kojemu će se između dva čitanja o prijedlogu provesti savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Nakon glasovanja je određena stanka, iza koje se zastupnici vraćaju raspravi o prijedlogu izmjena Izbornog zakona za lokalne izbore.

Koji je motiv?

 Zastupnik Živog zida, Ivan Pernar upitao je koji je motiv ovih Mostovih dopuna Zakona o lokalnim izborima i pojašnjava da se time ''pokušavaju riješiti svoje političke konkurencije''.

''Sigurno ne namjeravaju sebe izbaciti iz političke utrke, već je motiv tog zakona riješiti se svoje političke konkurencije. Nemojte imati iluzija i biti naivni. Ukazujem da je smisao ovdje predloženog zakona eliminacija Andre Vlahušića iz Dubrovnika i iz političke utrke. Smatram da nije u redu da se određeni članak zakona radi samo zato da bi se jednom pojedincu napakostilo. Ukoliko bi se tim načelom vodili, sutra bi moglo doći do ovih izmjena zakona i moglo bi se štošta stavljati u taj zakon i političku konkurenciju eliminirati ne putem izbora nego procesima'', rekao je Perar.

Maro Kristić iz Mosta napominje kako se ove dopune zapravo rade radi vraćanja povjerenja građana u izborni sustav koji je potpuno narušen.

Gdje je novac za osobne asistente invalida?

Prije rasprave o predloženim izmjenama zakona, zatražena je stanka kako bi se govorilo o aktualnim temama. Bojan Glavašević iz SDP-a kaže da je klub zastupnika te stranke zatražio stanku jer će više od 500 osoba s invaliditetom ostati bez osobnog asistenta, bez obzira na upozorenja mnogih udruga. ''Čak i kada bi natječaj danas bio raspisan, prošlo bi više od 8 mjeseci prije nego bi se osobni asistenti mogli vratiti radu s osobama s invaliditetom'', rekao je Glavašević. Napominje kako je nejasno zašto donedavna ministrica Bernardica Juretić nije raspisala natječaj.

''To je važnije pitanje i od puta u Bruxelles ili mijenjanje skupih ploča na ministarstvima. Sačuvao sam jedno svjedočanstvo za kraj ovog izlaganja, jer vjerujem da najbolje ilustrira dubinu problema u kojima se ovi ljudi nalaze. Dok se osobe bez invaliditeta muče s pitanjem – što ću sutra obući, mi imamo puno veći problem – tko će nas sutra obući'', kazao je Glavašević.

Iz HDZ-a tvrde da je ovaj problem već riješen i da će natječaj uskoro biti raspisan. A nije raspisan do sada zbog ''tehničkih problema'', izvijestila je HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić.

Ines Strenja Linić iz Mosta kaže da je odmah po traženju stanke stupila u kontakt s bivšom i sadašnjom ministricom vezano uz ovaj problem i upozorila da je ovo gorući problem koji treba što prije rješiti. Napominje kako su osigurana sredstva kojima će se ''pokriti'' period plaćanja asistenata prije natječaja. Također kaže da će se založiti za to da se asistentima poveća plaća.

''Apeliram da se pokuša u dogledno vrijeme, i ja ću na tome inzistirati, taj iznos za njih povisiti jer je on zbilja vrlo skroman za sve ono što pružaju našim invalidima'', rekla je Strenja Linić.

Prisega novih zastupnika

Danas su u Saboru prisegnuli HDZ-ovi zastupnici Marijana Balić i Davor Miličević koji od danas započinju obnašati dužnost.

Marijana Balić u Sabor ulazi umjesto vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, a Davor Miličević umjesto Dražena Milinkovića.

Prisegnuli su da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno te da će se u svom radu držati Ustava i zakona, poštovati pravni poredak, zauzimajući se za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene