Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog natječaja za dodjelu poticaja posvađao je Ministarstvo poduzetništva i IT sektor. Udruga izvoznika softvera negoduje zbog kriterija prema kojem poticaj mogu dobiti samo one tvrtke koje većinom financiraju vjerovnici. Kažu, riječ je predizbornoj farsi teškoj 250 milijuna kuna kojom se kažnjavaju i zakidaju tvrtke koje dobro posluju. Resorni ministar ne misli tako.


IT sektor na nogama. Ogorčeni su predloženim kriterijem natječaja za dodjelu poticaja. Uvjet je da se tvrtka iz vlastitih izvora financira maksimalno do 35 posto.

Vezani članci Iva Ivšić, zastupnica Možemo u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Vlast u Zagrebu nezadovoljna odgodom ukidanja mjere roditelj odgojitelj: "To zaista dovodi u pitanje održivost proračuna" Davor Huić iz Udruge Lipa Tko je sve među poslodavcima koji su tražili pomoć? "Bacate novac iz helikoptera pa vam koji put padne krivo"

'To znači da one tvrtke koje su konkurentne i koje svoje poslovanje i svoj rast financiraju iz vlastitih sredstava i manje se zadužuju nisu prihvatljivi prijavitelji za taj natječaj', pojasnio je Dženan Lojo, potpredsjednik Udruge izvoznika softvera.

Tvrtka Frane Miloša, koja radi na softverima za satelitsku industriju, uspješno posluje. Do kraja godine planiraju povećati broj zaposlenih za 20 posto. Gotovo sve što proizvedu - izvoze. Žele se širiti i razvijati pa žele i poticaje.

'Mi imamo uvijek par projekata koji su spremni za jednu takvu vrstu poticija. Konkretno, sad imamo jedan', kaže poduzetnik.

No, od ovih poticaja neće vidjeti ni lipe. Kao ni 88 posto IT tvrtki iz Udruge izvoznika softvera, koje ne zadovoljavaju sporni kriterij.

'Ili je to nekakav predizborni ponovno trik ili se to radi sad kad su ljudi na godišnjem pa ne očekuju nekakve reakcije. Evo ja stvarno ne vidim u tome logike'. kaže Frane.

'Mi u ovom trenutku želimo poticati bespovratnim potporama one projekte koji sami sebe ne mogu isfinancirati. A one projekte koji su dobri, za njih smo pripremili jedan drugi financijski insturment. A to su krediti po 0,5 postotna poena', kaže tehnički ministar poduzetništva Darko Horvat.

Ovakvim uvjetovanjem, smatraju izvoznici, kažnjava se tvrtke koje dobro posluju. Bez obzira u kojoj su industriji. 

'Njih nitko ne kažnjava. Njima u ovom trenutku bespovratna potpora nije nužno ni potrebna', tvrdi pak ministar.

IT-jevci ne misle tako. Izvoznici traže izmjenu kriterija.

'Treba promijeniti kriterije da bi ta mjera zaista imala dugoročne pozitivne učinke na hrvatsko gospodarstvo, inače je ta mjera čisti populizam', poručio je ministru potpredsjednik Udruge izvoznika softvera.

'Mi u ovom trenutku analiziramo i raspravljamo', kaže ministar Horvat. 

Hoće li prag biti na razini 35 posto ili će se kriterij ipak mijenjati? Ministar kaže, vidjet će se za 15-ak dana. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju