Blaženka Divjak (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic)
Blaženka Divjak (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic)

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. iznosit će neto 25,39 kune po satu, odnosno gotovo dvije kune više nego u 2019., priopćeno je u subotu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Odluku o povećanju minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova, donijela je resorna ministrica Blaženka Divjak. Nakon što je Vlada RH objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020., kojom se ona povisuje s 3750,00 kuna na 4062,51 kuna u bruto iznosu, Ministarstvo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto. Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu.

Vezani članci Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Emica Elvedji/Pixsell) Ministrica Divjak: "Borit ću se za povećanje plaća učiteljima, ne odustajem lako" OŠ Nikole Andrića Vukovar (Foto:Pixsell,Marko Mrkonjić,Davor Javorović) - 6 Ministrica Divjak potpisala sporazum o obnovi vukovarske škole: "Ona je simbol svega što naše obrazovanje ne bi trebalo biti"

Navode da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni".

Povećanje satnice za rad noću, nedjeljom i praznicima

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi. Iz Ministarstva također podsjećaju da se, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručio broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su se uvele i STEM stipendije.

Također, od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti; 400 stipendija za posebne skupine studenata. (Hina)