Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgore od 10 do 17h

Ministarstvo UPOZORAVA: 'Budite oprezni zbog vrućina !'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obzirom na najave visokih temperatura ovoga tjedna, Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane na oprez, osobito starije i kronične bolesnike.

Iz ministarstva zdravlja savjetuju izbjegavanje izlaska u najtoplijem dijelu dana, odnosno od 10 - 17 sati, nadalje poziva da se djecu ili kućne ljubimce ne ostavlja u parkiranom vozilu, kao i na izbjegavanje napornog fizičkog rada.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

>>Pazite se paklenih vrućina!

Redovito i dovoljno pijenje tekućine, te izbjegavanje alkohola i napitaka s previše kofeina i šećera, kao i uzimanje češćih manjih obroka, te izbjegavanje hrane bogate bjelančevinama, mjere su na koje također upućuje Ministarstvo zdravlja u priopćenju.

Rashlađivanje tijela (tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi), rashlađivanje doma držanjem sobne temperature ispod 32 stupnja Celzija danju i ispod 24 stupnja Celzija noću, nošenje lagane, široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, stavljanje šešira širokog oboda ili kape te sunčanih naočala, mogu pripomoći u ovako visokim temperaturama.

>>Velika Britanija pogođena toplinskim udarom

Korištenje hladnijeg noćnog zraka, smanjenje količine vrućeg zraka unutar stana, (vješanjem mokrih ručnika, uz uključen uređaj za rashlađivanje, te zatvaranje vrata i prozora), također su preporučene mjere Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo poziva i na traženje savjeta liječnika u slučaju neke kronične bolesti, a ako se lijekovi već uzimaju, treba provjeriti s obiteljskim liječnikom kakav utjecaj lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Svakako se preporuča nazvati i posjetiti obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima da se pridržavaju preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te da, u slučaju potrebe, pomoć potraže putem Hitne pomoći na broj 194 te Centra 112. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene