Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo uprave obustavilo je od primjene članak 22. odluke o izmjenama vukovarskog gradskog statuta koji se odnosi na dvojezičnost.


Ministarstvo uprave obustavilo je od primjene članak 22. Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara, kojim je područje Vukovara bilo izuzeto od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Vezani članci Kata Zadro, udovica Blage Zadre Obljetnica smrti Blage Zadre u jeku političkih svađa, udovica vukovarskog heroja poručila: "Složna braća kuću grade, najlakše je razarati" Slika nije dostupna Josipović Stožeru za obranu Vukovara: Provedba Ustavnog zakona je važna

Ministarstvo u priopćenju navodi da je takvu odluku donijelo u postupku nadzora zakonitosti općeg akta pokrenutog na traženje Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara, u skladu s člankom 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Člankom 22. Statutarne odluke bilo je definirano da se područje Grada Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

>> Vukovar proglašen mjestom POSEBNOG pijeteta!

Za ostale odredbe Statutarne odluke, uključujući i odredbu da se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, utvrđeno je da su u skladu s Ustavom i zakonom.

Ministarstvo uprave Odluku je uputilo Vladi koja ima rok od 30 dana da uputi Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook