Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministarstvo: Suglasnost za raspisivanjem tjeralice za Radićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa izrazilo je 'duboko neslaganje i nezadovoljstvo' zbog odluke haškog tužiteljstva da ne podnese žalbu na oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću, bivšem kapetanu JNA koji je bio optužen u predmetu 'vukovarska trojka' za pokolj na Ovčari.

'Ministarstvo pravosuđa RH izražava duboko neslaganje i nezadovoljstvo ovim postupkom tužiteljstva. Imajući u vidu činjenicu da je RH dostavila na zahtjev tužiteljstva apsolutno svu dokumentaciju i dokaze u slučaju Ovčara, a samoinicijativno i dokaze koji izravno optužuju Radića, Ministarstvo pravosuđa ne može razumjeti ni prihvatiti odluku tužiteljstva', priopćilo je Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radićev odvjetnik: Hrvatska optužnica je izraz nemoći Slika nije dostupna Rehak: Optužnica protiv Radića kasni 10 godina

'Međutim, bez obzira na ovu odluku, Ministarstvo pravosuđa RH podsjeća da je protiv Miroslava Radića Državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo istražni zahtjev Županijskom sudu u Vukovaru temeljem kojeg je Sud donio rješenje o provođenju istrage i određivanju pritvora', navodi se u priopćenju.

'S tim u vezi ministrica pravosuđa Ana Lovrin već je dala suglasnost nadležnim tijelima u Hrvatskoj za raspisivanje međunarodne tjeralice za Miroslavom Radićem', dodaje se u priopćenju Ministarstva pravosuđa. 

>> Tužiteljstvo nije uložilo žalbu na presudu Radiću jer 'nema svrhe'

Bivši kapetan JNA Radić bio je optužen u predmetu 'vukovarska trojka' za pokolj na Ovčari, ali ga je prvostupanjsko vijeće Haškog suda prošlog mjeseca oslobodilo krivnje smatrajući kako njegova odgovornost nije dokazana. Haško tužiteljstvo odustalo je od žalbe na tu presudu. 

Pravnici: Odustajanje tužiteljstva od žalbe neetično i neprofesionalno 

Hrvatski pravni stručnjaci ocijenili su odluku haškog tužiteljstva o odustajanju od žalbe na oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću, zbog malih izgleda na uspjeh, etičkim i profesionalnim promašajem.

Stručnjak za međunarodno kazneno pravo Ivo Josipović ocijenio je kako se tužiteljstvo iz moralnih razloga, ali i elementarnog osjećaja za pravdu, moralo žaliti.

'Istina je, Pravila o postupku i dokazima vrlo su restriktivna u
pogledu mogućnosti iznošenja novih činjenica i dokaza u žalbenom postupku. Zato je vjerojatno točno da bi izgledi žalbe bili slabi. Ali, moral, a i elementarni osjećaj za pravdu, nalagali bi da tužiteljstvo poduzme sve za zločine u Vukovaru, pa makar i s malim izgledima', rekao je Josipović.

Ocijenio je da je tužiteljstvo pogrešno vodilo taj postupak.

Josipović ističe kako bi sada, s obzirom da Srbija ne izručuje svoje državljane, Hrvatska trebala ustrajati na tomu da se Radiću sudi u Srbiji za djela koja nisu presuđena u Den Haagu te da prikupi i pošalje Srbiji sve dokaze kako bi postupak završio pravičnom presudom.

'Vukovarske žrtve to zaslužuju'", zaključuje Josipović.

Dugogodišnja haška odvjetnica Jadranka Sloković ocjenjuje da se nakon takve odluke tužiteljstva postavlja pitanje koliko su uopće vjerovali u vlastitu optužnicu.

Odluka je nevjerojatna i neprihvatljiva, kaže Sloković, jer tužiteljstvo ima i pravo i mogućnost iznošenja novih dokaza. Za to mora postojati opravdani razlog, no odluku o prihvaćanju novih dokaza donosi sud, a na tužiteljstvu je da u svakom slučaju proba.

Na koncu, kaže Sloković, obrazloženje sudskog vijeća stav je trojice sudaca, a činjenice pred drugim sucima mogu dobiti novu interpretaciju.

'To izgleda kao plod izlazne strategije, a ne pravnog promišljanja', ocjenjuje Sloković. 

Sloković procjenjuje da bi jedan od razloga odustajanja od žalbe na Radićevu oslobađajuću presudu moglo biti odustajanje od pokušaja osporavanja zaključka sudskog vijeća da vukovarska trojka nije djelovala u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Haški branitelj generala Mladena Markača Goran Mikuličić, također dugogodišnji branitelj pred Haškim sudom, ocijenio je tu odluku 'profesionalnom katastrofom'.

'Ako do završnih riječi ustrajete na progonu onda vam profesionalna etika i pravila struke nalažu žalbu', rekao je Mikuličić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene