Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Šegota i Kožić

Država stopirala posvajanje djece istospolnih partnera: "Mislimo da se politika umiješala. Bježi se od donošenja konkretne odluke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo socijalne skrbi žalilo se na nepravomoćnu presudu Upravnog suda donesenu krajem travnja prema kojoj I životni partneri smiju ući u postupak procjene za proces posvajanja.

Mladen Kožić i Ivo Šegota zagrebačkom Centru za socijalnu skrb uputili su zahtjev za posvajanje, a oni su ih odbili. Potom su se žalili Ministarstvu, no ono je žalbu odbacilo. Tada su se žalili i Upravnom sudu, koji je krajem travnja nepravomoćno presudilo da se istospolnim partnerima treba omogućiti pravo da uđu u proces provjere za posvajanje. 

Ministarstvo je na to sad uložilo žalbu. Potvrdio nam je to predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović

"Nakon presude Upravnog suda oni su i najavili žalbu. Sad su iskoristili tu mogućnost. U žalbi govore kako presuda suda nije dovoljno jasna, iako je prema nama vrlo jasno argumentirana. U presudi je citiran Ustav, kao i Zakon o životnom partnerstvu, pogotovo što LGBT obitelji već sad pojedinačno mogu posvajati", objasnio je Martinović, koji smatra da se u postupak umiješala politika. 

"Moja pretpostavka, ali samo pretpostavka, jest ta da je žalba donesena zbog lokalnih izbora, da se išlo malo udesno zbog napada koje HDZ trpi od krajnje desnice. Zato sad ispaštaju LGBT građani i djeca u domovima", tumači Martinović.

Prema njemu, žalba, za koju poziva Ministarstvo da je objavi nema šanse i vjeruje da će Viši upravni sud presuditi u korist Šegote i Kožića.

"Nas je ugodno iznenadila odluka Upravnog suda, nadam se da će sudovi preuzeti tu praksu, a nekako se nameće pitanje koliko politika bježi od donošenja neke konkretne odluke i sve prepušta sudovima", dodaje Martinović.

Na pitanje kako su Kožić i Šegota primili žalbu, kaže da imaju pune ruke posla s udomljenom djecom, ali da neće odustati. 

Potvrdu smo dobili i od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

"Protiv presude Upravnog suda u Zagrebu izjavljena je žalba Visokom upravnom sudu RH putem Upravnog suda u Zagrebu, koja je otpremljena 6. svibnja 2021. Žalba je izjavljena sukladno važećim propisima", kratko su odgovorili. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene