Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je priopćenje kojim daje do znanja da se u više slavonskih naselja zabranjuje držanje peradi na otvorenom zbog sprječavanja pojave i širenja influence ptica.


Ministarstvo podsjeća da je i početkom tekućeg tjedna već bila donesena odluka da se zabranjuje držanje peradi na otvorenom na području naselja Cerna i Šiškovci u Općini Cerna i naselju Retkovci u Općini Ivankovo, radi istog problema.

Vezani članci Slika nije dostupna Ptičja gripa opet prijeti Europi: Zabilježena u pet susjednih zemalja, ministarstvo izdalo preventivne mjere Slika nije dostupna Ukinuta zabrana držanja peradi na otvorenom

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cjelosti.

"Radi sprečavanja pojave i širenja influence ptica u domaće peradi Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o određivanju načina držanja peradi na gospodarstvima za naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj u Općini Erdut, te naselje Kopačevo u Općini Bilje kojom se zabranjuje držanje peradi na otvorenom. Mjera se odnose na svu perad: kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje mesa, rasplodnih ili konzumnih jaja i drugih proizvoda, te divlje ptice za uzgoj i rasplod.

Naime, veterinarska inspekcija našla je nekoliko uginulih labudova na rukavcu rijeke Drave kod Bijelog Brda, a uzorci su dostavljeni Veterinarskom zavodu u Vinkovcima. Obzirom na opravdanu sumnju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica Ministarstvo poljoprivrede radi mjera predostrožnosti zabranilo je držanje peradi na otvorenom i za gore navedena naselja.

Podsjetimo, početkom tjedna Ministarstvo je donijelo odluku kojom se zabranjuje držanje peradi na otvorenom na području naselja Cerna i Šiškovci u Općini Cerna i naselju Retkovci u Općini Ivankovo. Na ostalim područjima preporuča se zatvaranje sve peradi u nastambe gdje god je to moguće.

Influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ovih odluka kako bi spriječili moguće daljnje širenja infekcije. Napominjemo da se radi soju virusa koji NIKADA NIJE uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju