Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijest o mogućem novom porezu na njihove kućne ljubimce iznenadila je vlasnike pasa. No, nije se trebalo dugo čekati na odgovor resornog Ministarstva poljoprivrede.


Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je na medijske napise o uvođenju poreza na pse od 1. siječnja 2017.

Vezani članci Hoteli i vrtić za pse - 3 Što ako na ljetovanje ne možete povesti ljubimca? Ovo su ljudi koji imaju pravi odgovor na to Slika nije dostupna Prijatelji životinja: "Podupiremo porez na pse, on bi spasio tisuće napuštenih pasa"

"Vezano uz dezinformaciju koja se proširila medijima o uvođenu poreza na pse u nastavku dajemo pojašnjenje:

Iako je Udruga Prijatelji životinja predložila uvođenje poreza na pse, pitanje porezne politike nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede - stoga taj prijedlog nije uvršten u tekst nacrta Zakona o zaštiti životinja", poručuju iz Ministarstva.

"Osigurati kontrolu razmnožavanja"

Podsjetimo, tijekom dana su se pojavile informacije kako bi vlasnici pasa od 1. siječnja 2017. godine mogli plaćati za svog ljubimca državi porez od 100 eura. Slobodna Dalmacija je tako javila da je ta odredba dio prijedloga Zakona o zaštiti životinja.

Branka Buković-Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da trebaju osigurati kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca. Ideja je, naime, da se kao olakšice od poreza u obzir može uzeti da vlasnik steriliziranog psa ne plaća porez kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa, piše Slobodna Dalmacija.

Sličan porez u Austriji i Njemačkoj

Ovakvo rješenje podržavaju i udruge za zaštitu životinja. Tako je udruga Prijatelji životinja na svojoj internetskoj stranici objavila da podržava uvođenje tzv. poreza na pse te da su podržali prijedlog Jurice Ambrožića, iz zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Ambrožić se pozvao na primjere Austrije i Njemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva financija, a ne poljoprivrede, što je kod nas prijedlog. On predlaže da se napravi više razreda pri razrezu poreza, pa bi tako udomljene životinje iz skloništa imale popust, čime bi u konačnici rad skloništa za životinje financirali vlasnici ljubimaca, a ne svi porezni obveznici.