Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na izjave HDSSB-a

Ministarstvo poljoprivrede: HDSSB neistinama dovodi u zabludu proizvođače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ministarstva poljoprivrede reagirali su na istup predstavnika HDSSB-a vezano uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske, ustvrdivši da se radi o neistinitim tvrdnjama koje mogu dovesti u zabludu poljoprivredne proizvođače, a sve "s ciljem prikupljanja jeftinih političkih bodova".

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin ocijenio je u srijedu da je Most nastavio politiku SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a čelnici koalicije HDSSB-a i Hrvatskih konzervativaca zatražili su da se ponište nedavno doneseni uvjeti natječaja za dodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritika Mosta Vulin: Most nastavlja politiku Tihomira Jakovine Slika nije dostupna Sustavno rješenje problema HDSSB-HKS: Besplatni udžbenici za sve učenike, a ne samo one iz bogatih krajeva

Poručili su da su uvjeti u natječaju za dodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta štetni za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te da zbog toga natječaj treba poništiti.

"Jučerašnjim javnim istupom predstavnika HDSSB-a vezano uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske iznesene su neistinite tvrdnje koje mogu dovesti u zabludu poljoprivredne proizvođače. Strah od neuspjeha koji predviđaju objavljene predizborne ankete uzdrmao je HDSSB. Tako Vulin i njegov poljoprivredni strateg Željko Kraljičak populističkim metodama, za šaku glasova, poljoprivrednim proizvođačima obećaju nemoguće, a nisu im strane ni izjave osobnog, uvredljivog karaktera", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Navode da su prema izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koje je Sabor usvojio 2015. bili dužni donijeti uredbu o kojoj govore predstavnici HDSSB-a, ističući da je Uredba u javnom savjetovanju bila 30 dana, a Osječko-baranjska županija u dostavljenim komentarima tražila izmjene u vidu naziva Uredbe i određenih njezinih dijelova, dok sam sustav bodovanja uopće nije komentirala.

Uredba omogućava jednake šanse za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta

Iz Ministarstva tvrde da Uredba omogućava svima jednake šanse na natječaju za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, a da je prethodna uredba dodatno bodovala uvjete koji mali poljoprivredni proizvođač nikako nije mogao zadovoljiti, poput broja zaposlenih, stručne spreme i potrebne mehanizacije.

Uveden je, napominju, kriterij po kojem se za OPG ili poljoprivredni obrt vrednuju svi njihovi resursi na području Hrvatske, a za trgovačka društva i svi resursi s njima povezanih društava na području Hrvatske.

Promijenjen je odnos općih i specifičnih bodova i naglasak stavljen na proizvodnju i vrstu proizvodnje odnosno na specifične bodove koji sada čine 40 od mogućih 60 bodova, dok opći bodovi čine preostalih 20 bodova, obrnuto u odnosu na prethodni sustav bodovanja.

Novost je, navode, i formiranje rang liste nakon obrade i bodovanja ponuda na javnom pozivu, pri čemu je maksimalan broj bodova moguće ostvariti samo za jednu proizvodno-tehnološku cjelinu u sklopu određenog natječaja.

Vulinova tvrdnja o oduzimanju zemlje domicilnom stanovništvu predstavlja grubu manipulaciju

"Tvrdnja predsjednika HDSSB-a kako je intencija Ministarstva poljoprivrede "oduzeti zemlju domicilnom stanovništvu i uništiti seljake" predstavlja grubu manipulaciju i uopće nije argumentirana", stoji u priopćenju Ministarstva.

Dodaju da je zakonom propisano da ponuditelj na javnom pozivu ostvaruje 10 bodova temeljem prebivališta, odnosno sjedišta ili proizvodnog objekta na području jedinice lokalne samouprave, dok je Uredbom propisano da 3 boda ostvaruju sudionici javnog poziva koji imaju u vlasništvu katastarsku česticu koja graniči s česticom proizvodno-tehnološke cjeline koja je predmet javnog poziva, ili su u posjedu iste temeljem valjanog ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. Također, sudionici ostvaruju 2 boda ukoliko je čestica koju imaju u vlasništvu ili u zakupu udaljena do 10 kilometara od čestice proizvodno-tehnološke cjeline koja je predmet javnog poziva.

"Navedene činjenice jasno ukazuju na pokušaj obmanjivanja javnosti od strane vodstva HDSSB-a iznošenjem neistinitih i neargumentiranih tvrdnji s ciljem prikupljanja jeftinih političkih bodova", zaključuje Ministarstvo u priopćenju.

Ministar poljoprivrede Davor Romić ustvrdio je da su obećanja poput onog da će HDSSB svakom aktivnom poljoprivrednom gospodarstvu dati po 50.000 eura do 2020. "obmanjujuća i nerealna" jer je za to potrebno najmanje 37,5 milijardi kuna. Podsjetio je da se na razini jedne proizvodne godine za sve potpore isplati oko 3,4 milijarde kuna. "Gdje će pronaći 11 puta više novca u 4 godine?“, pita ministar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene