Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je dopis svim vrtićima kako je terapijskim psima ubuduće zabranjen ulazak u vrtić.


Iako je dosadašnja praksa bila da terapijski psi doprate djecu do vrtićke garderobe, po novim pravilima, toga više neće biti. Roditelji djece s poteškoćama su ljuti jer terapijski psi svakodnevno pomažu njihovoj djeci u kretanju i socijalizaciji.

Vezani članci Danijela Dolenec Dolenec otkrila kada će vrtići u Zagrebu biti dostupni za svu djecu, a kakva je budućnost Jakuševca? Šetanje pasa / Ilustracija Tvrdolinijaši ne odustaju od zakona: Držanje kućnih ljubimaca i šetanje pasa bit će kažnjivo

Prije više od pola godine Blondi je došla u obitelj Tišer. Petogodišnja Edita ima više urođenih teškoća. Otkako je terapijski pas uz nju, promjene nabolje itekako su vidljive.

'Počela je lijepo, usmjereno hodati, popravio joj se stav, držanje. Bilo bi joj jako teško doći od stana do auta. Trebalo bi nam po 15 minuta, jer nije mogla usmjereno toliko hodati. Blondi joj pomaže da održi fokus u svom kretanju i opušta je', kaže mama Terezija Tišer.

Edita svaki dan s Blondi ide u vrtić.

'Blondi nju prati do ulaza u grupu i potom dolazi po nju 2 sata kasnije'.

No, po novim pravilima, Blondi ili bilo kojem drugom terapijskom psu to bi moglo biti zabranjeno.

'Vrtići su dobili obavijest od Ministarstva u kojem se obavještava da se roditeljima djeci s poteškoćama koji imaju terapijskog psa, zabranjuje pristup u vrtić', kazala je socijalna radnica u Centru za rehabilitaciju Aleksandra Purkolt

Dosadašnja praksa je bila takva da su terapijski psi pratili djecu do vrtićke garderobe.

'Ja se nadam da se ta izmjena neće dogoditi na dobrobit naše djece. Jer ovdje se radi o pravu djeteta, a ne o pravu psa', dodala je.

S cijelom situacijom je upoznat Hrvatski zavod za javno zdravstvo, čije je stručno mišljenje zatražilo Ministarstvo obrazovanja.

'Moram naglasiti da je Zavod dobio upit od Ministarstva na mišljenje o cjelodnevnom uključivanju terapijskih pasa u grupu djece u vrtiću', pojasnio je dr. Tomislav Benjak iz HZJZ-a.

Na što su oni odgovorili da to može dovesti do raznih alergija, a i da se neka djeca možda boje pasa, pa to nije prihvatljivo.

'Mi po prvi put čujemo ovaj dio - do garderobe. U principu, do garderobe, mislim da nema problema', kaže dr. Benjak.

Stoga se postavlja pitanje je li Ministarstvo obrazovanja krivo shvatilo mišljenje Zavoda za javno zdravstvo. No, Ministarstvo se o svemu danas nije očitovalo. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju