Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je odluke Ustavnog suda prema kojima Ministarstvo može provjeravati zakonitost rada sveučilišta, a rektor se može birati samo na dva mandata.


Ministarstvo obrazovanja može provjeravati zakonitost rada sveučilišta te rektor može imati mandat samo dva puta po četiri godine. To su odluke Ustavnog suda koje je medijima predstavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Kaže kako je ovim jasno da se financijski i upravni nadzori mogu provoditi, što su neka sveučilišta do sada onemogućavala. Ministrica kao primjer kaže da je na rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u posljednjih pet godina zaposleno 67 osoba te da se zapošljavaju stariji od 70 godina, zbog čega su tražili nadzor.

Vezani članci Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ministrica Divjak maturantima poslala važnu poruku o eseju: ''Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut'' Ustavni sud (Foto: Dnevnik.hr) Ustavni sud ogradio se od svog suca: ''Nema potrebe za postupanjem u smislu ustavnih ovlasti''

"Mi prije svega očekujemo da Sveučilište u Zagrebu poštuje ova rješenja Ustavnog suda. Da nam odgovori i na stare zahtjeve, mi ćemo ih razmotriti, oni se prvenstveno odnosi na zapošljavanje iznad 70 godina", poručila je Divjak. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.