Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljanje rezanje legendarne dizalice

Ministarstvo mora preuzima brigu o zaštiti Velog Jože

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnjega razgovora ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete i ministra kulture Bože Biškupića odlučeno je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preuzme brigu o daljnjoj zaštiti brodske dizalice 'Veli Jože'.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dalo je nalog NCP brodogradilištu da zaustavi daljnje aktivnosti na rezanju brodske dizalice 'Veli Jože', priopćila je glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Italiji Poginuo radnik (28) na gradilištu: Dizalica ispustila teret na njega Srušila se dizalica simbol nevremena "Prodao sam zlato koje sam imao i tako platio agenciji": Ispovijest radnika koji je preživio pad s dizalice u zagrebačkoj oluji

U priopćenju se navodi da je, budući da dio opreme dizalice nedostaje, jedna od mogućnosti da se njezini karakteristični dijelovi izlože u nekome od muzeja, najvjerojatnije u Pomorskom muzeju u Splitu.

>> Krenula inicijativa za spas Velog Jože

O daljnjim mjerama, ističe se, razgovarat će predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i stručnjaci muzeja te će se nakon toga donijeti konačna odluka o načinu zaštite 'Velog Jože'.

Brod dizalica 'Veli Jože', koji je prošloga tjedna stigao u šibensko NCP - Remontno brodogradilište kako bi bio izrezan u dijelove i prodan kao staro željezo, dio je hrvatske pomorske tradicije i sudjelovao je u gradnji svih većih naših, ali i europskih morskih građevina.

Dvadesetak osoba iz Šibenika i Splita okupljenih u inicijativu za spas 'Velog Jože' uputilo je apel tvrtkama Brodospas i NCP - Remontno brodogradilište kojim traže da se za 30 dana odgodi rezanje najpoznatije hrvatske pomorske dizalice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene