Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Legendarni brod dizalica

Krenula inicijativa za spas 'Velog Jože'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak osoba iz Šibenika i Splita okupljenih u inicijativu za spas 'Velog Jože' tvrtkama Brodospas i NCP - Remontno brodogradilište poslali su apel kojim traže da se za 30 dana odgodi rezanje najpoznatije hrvatske pomorske dizalice, potvrdio je danas jedan od pokretača inicijative šibenski odvjetnik Ivan Rude.

Brod dizalica 'Veli Jože' koji je prošloga tjedna stigao u šibensko NCP - Remontno brodogradilište kako bi bio izrezan u dijelove i prodan kao staro željezo, mogao bi ipak preživjeti odluku svojega vlasnika Brodospasa, te mjesto naći u nekoj od dalmatinskih luka kao vrijedan povijesni eksponat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Italiji Poginuo radnik (28) na gradilištu: Dizalica ispustila teret na njega Srušila se dizalica simbol nevremena "Prodao sam zlato koje sam imao i tako platio agenciji": Ispovijest radnika koji je preživio pad s dizalice u zagrebačkoj oluji

Riječ je o brodu koji je uvelike zadužio hrvatsku pomorsku tradiciju, te je sudjelovao u gradnji svih većih naših, ali i europskih morskih građevina. Znamo da je već pet iza 12 i da ovaj apel možda stiže kasno, no računamo na još veću podršku institucija, udruga i građana. Cilj nam je tijekom tih 30 dana pronaći model kojim bi se taj brod zaštitio kao kulturna vrijednost, budući da su nam njegove zasluge svima poznate.

Ne tražimo da se 'Veloga Jožu' parkira na šibensku Poljanu, ali držimo kako bi se za njega vez mogao pronaći u nekom od dalmatinskih porata - kazao je Rude. Hoće li vlasnik broda pristati na ovaj prijedlog teško je kazati, no odluku će u svakom slučaju morati donijeti brzo jer prema planu 'Veli Jože' na rezanje ide već sutra. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene