Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako Ministarstvo u pisanoj formi još nije dobilo zahtjev Hrvatske elektroprivrede za povećanje cijena električne energije.


Ministarstvo gospodarstvo nije u pisanoj formi dobilo zahtjev za povećanjem cijene tako da ne mogu reći niti kada će Vlada to razmatrati, kazao je Popijač na upite novinara pred današnju sjednicu Vlade. Upitan je li prihvatljivo poskupljenje od 10 posto, Popijač je rekao 'nema tu prihvatljivo, neprihvatljivo, mi očekujemo njihov (HEP) prijedlog'.

Vezani članci Slika nije dostupna OVDJE doznajte raspored isključenja struje u Zagrebu Slika nije dostupna NE Krško već danas bi mogla biti u pogonu

Ministarstvo nije dobilo taj prijedlog, ali vjerojatno će, kad je najavljen, doći ovih dana, možda sutra ili za koji dan, rekao je Popijač. U Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) kažu da su zatražili poskupljenje električne energije, no da ne mogu reći koliko bi to poskupljenje bilo, odnosno da li bi to bilo poskupljenje za 8 do 10 posto. 'O tome kad bi i u kojem postotku električna energija mogla poskupjeti ne možemo se očitovati jer o tome HEP niti ne odlučuje', kažu u HEP-u. Kada bi i koliko struja mogla poskupjeti nije bio izričiti ni predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović koji je sinoć gostovao na HTV-u.

Nije na meni da odgovorim na pitanje hoće li, kada i koliko poskupjeti struja. Poslovali smo dobro i zahtjev za poskupljenjem je ublažen, rekao je Begović gostujući sinoć u Dnevniku 3. Na upit da li je riječ o poskupljenju od 8 do 9 posto, Begović je rekao 'otprilike toliko'. Iz HEP-a objašnjavaju da poskupljenje električne energije traže zbog izgradnje novih postrojenja te povećanja cijene plina.

'HEP je zatražio korekciju cijena električne energije budući da je pred HEP-om izazovan zadatak izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije u visini od približno tri milijarde eura. Zahtjev se također bazira na povećanoj cijeni plina, a HEP kao veliki potrošač koji koristi plin kao energent u svojim termoelektranama (više od 700 milijuna prostornih metara godišnje) itekako trpi posljedice tog poskupljenja', navode iz HEP-a.

>> 'Sa svih strana očekuju nas poskupljenja'

Ističu također kako su u prvoj polovici ove godine 'u potpunosti stabilizirali svoje poslovanje, preokrenuli niz nepovoljnih momenata i trendova, kao i niz nepovoljnih ugovora'. 'To je rezultiralo pozitivnom razlikom između prihoda i rashoda na temelju čega smo mogli korigirati naš prvotni zahtjev za povećanjem cijene električne energije', navode iz HEP-a.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju