Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu veći računi za struju

'Sa svih strana očekuju nas poskupljenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HEP je već najavio da nas čeka poskupljenje struje od 8 do 10 posto, od prvog kolovoza ili rujna.

'Svako poskupljenje dramatično utječe na životni standard hrvatskih umirovljenika, a pogotovo umirovljeničkih domaćinstava, tako da će oni na svojoj koži itekako osjetiti najavljeno poskupljenje struje od 8 do 9 posto', rekla je za Dnevnik.hr Branka Valentić, glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika. Dodala je kako je standard i položaj umirovljenika u našem društvu odavno narušen nepravdama,a sluteći po svemu, bit će još gore.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 2 nakon olujnog nevremena Bez struje još uvijek oko 300 kućanstava u Slavoniji: Najviše je pogođenih u Kutini, Pakracu i Slavonskom Brodu Kiše donijele poplave i jeftiniju struju - 6 Proradile hidroelektrane Kako je Hrvatska zbog jedne stvari koja je mnogima donijela nevolje od velikog uvoznika postala - izvoznik struje

>> Šuker uzeo novi kredit da preživi ljeto, što će biti poslije?

'Vladine najave da se penalizira prijevremeni odlazak u mirovinu svjedoči da su pred nama još teža vremena. Ako ćemo vjerovati guverneru Rohatinskom, a čini se da mu je za vjerovati, ne piše nam se dobro', kaže glasnogovornica Valentić i ističe kako je već svima jasno da ova Vlada nije dorasla problemima. 'Jedino što ministar Šuker zna napraviti jest nanovo se zadužiti te onda plašiti umirovljenike da neće biti novca za isplatu njihovih mirovina', kaže glasnogovornica i dodaje kako HSU očekuje što priju promjenu vlasti. 'Nadamo se da će nova vlast biti pametnija i sposobnija od prethodne i da će se znati nositi s nimalo laganim problemima', dodala je Branka Valentić.

Ilija Rkman iz Udruge za zaštitu potrošača još uvijek ne zna koje će korake poduzeti i kako će se postaviti prema najavi novog poskupljenja HEP-a, jer ne zna točno o kolikom je poskupljenju riječ. 'Pročitao sam danas da je poskupljenje struje opravdano poskupljenjem plina i nastavkom investicija u postojeće hidroelektrane. Sjećam se još od prošle uprave HEP-a da smo dobili podatke da im godišnje trebaju dvije milijarde kuna ulaganja u obnovu mreže', izjavio je Ilija Rkman.

Naglasio je kako je ovo prvo poskupljenje HEP-a koje je ispod 10 posto. '2000. godine struja je poskupila 26 posto i tada smo se svi međusobno posvađali. Godine 2002,. dogovorili smo zajednički tarifni sustav i povećali razdoblje jeftine struje za dva sata i tako uštedjeli čak 480 milijuna kuna. Ovo trenutno poskupljenje je prvo ispod 10 posto i to zato što je pala kupovna moć građana', tvrdi Ilija Rkman. Na upit možemo li onda povećanjem standarda očekivati novo poskupljenje HEP-a, Ilija Rkman je rekao kako je još rano govoriti radi li se o takvo taktičnom potezu ili ne.

Da su poskupljenja energenata započela već početkom godine kada je narasla cijena plina i za građanstvo i za gospodarstvo podsjeća nas Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata. 'To je ogroman udar na već ionako prenapregnuto gospodarstvo koje je ostalo bez svojih unutarnjih rezervi koje su se slomile preko leđa zaposlenih na način da su im se ukidale povlastice i smanjivale plaće', kaže Sever i ističe da je naše gospodarstvo na krizu reagiralo na način da je otpuštalo radnike.

>> Struja će poskupjeti, ali ne odmah

'Sada treba očekivati nastavak koji će se očitovati u još jačim pritiscima na radnike, u još većem smanjivanju plaća i otpuštaju većeg broja ljudi jer više nema unutarnjih rezervi gospodarstva. No, ni to neće biti dosta pa nas uskoro sa svih strana očekuje val poskupljenja', bez truka optimizma zaključio je Krešimir Sever. Objasnio je kako se građani trebaju pripremiti na dvostruki udar. 'Poskupjet će energija što se svi jasno vidjeti na kućnim računima. Kao reakcija na to poskupljenje porast će i cijene roba i usluga. Na kraju, građani se trebaju pripremiti i na novi val otkaza', kaže Sever i dodaje da je Vlada trebala zaustaviti najnovije poskupljenje te tako poštedjeti gospodarstvo, građane i proračun.

Obrazloženje poskupljenja iz HEP-a

Obrazloženje najnovijeg poskupljenja električne energije pojasnio je za Dnevnik.hr glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić. Poskupljenje u prvom redu pravda izazovnim zadatkom koji je pred HEP-om a koji se sastoji u izgradnji postrojenja električne energije u visini od približno tri milijarde. 'Zahtjev za poskupljenje bazira se i na povećanoj cijeni plina kojeg je HEP veliki potrošač', kaže Milišić i naglašava da se još uvijek ne zna u kojem postotku i kada će električna energija poskupjeti.

'HEP itekako uvažava aktualni gospodarski trenutak u Republici Hrvatskoj te smo u proteklih 6 mjeseci u 2010-oj godini u potpunosti stabilizirali svoje poslovanje, preokrenuli niz nepovoljnih momenata i trendova, kao i niz nepovoljnih ugovora što je rezultiralo pozitivnom razlikom između prihoda i rashoda na temelju čega smo mogli korigirati naš prvotni zahtjev za povećanjem cijene električne energije', rekao je glasnogovornik Radomir Milišić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene