Tomo Medved (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Tomo Medved (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije je u utorak osudilo vandalski čin nad spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Dubrovnika, na Golubovu kamenu kod Rijeke dubrovačke, istaknuvši kako su takvi šokantni izgredi u posljednje vrijeme postali sve učestaliji.


"Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja. Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske smatraju se povijesno značajnim osobama. Njihovi životi temelj su zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske, koji su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života, odraz je nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta", navodi se u priopćenju.

Vezani članci Predsjednici Hrvatske i Slovenije na svečanom otkrivanju spomenika Prešernu Milanović sa slovenskim kolegom otkrio spomenik poznatom pjesniku: ''Naši su odnosi sve ljepša i ljepša priča'' Tomo Medved Ministarstvo odgovorilo zastupniku DP-a: ''Ne znamo gdje je bio proteklih godina i ne sjećamo se da je prije tako gorljivo branio branitelje''

Ministarstvo hrvatskih branitelja ističe kako je svaki oblik devastacije spomen-obilježja podignutih u čast poginulim hrvatskim braniteljima vandalizam je koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti, a kao društvo moramo pronaći načina kako se suprotstaviti takvim vandalskim izgredima počinjenim iz osobite mržnje prema temeljnim vrijednostima Republike Hrvatske.

"Očekujemo od nadležnih tijela da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja. Ministarstvo hrvatskih branitelja štiti sve vrijednosti Domovinskog rata i poduzet će sve u okviru svojih nadležnosti kako bi se otkrili počinitelji i spriječili ovakvi vandalski izgredi", dodaje se u priopćenju.

Ističu kako u slučaju devastacije spomen-obilježja poginulim pripadnicima postrojbe posebnih namjena Kobac u mjestu Slivnica, u općini Ravno u BIH reagiralo prema Ministarstvu vanjskih poslova te su u međuvremenu zaprimili izvješće Generalnog konzulata Republike Hrvatske u BiH o poduzetim radnjama oko pronalaska počinitelja.

Navode kako su incidenti jedan od razloga zbog kojih je Ministarstvo u postupku izrade Zakona o spomen-obilježjima iz Domovinskog rata, u kojem će na poseban način propisati načine njihove zaštite i kaznene odredbe u slučaju njihove devastacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je da će kroz svoj Program sufinanciranja izgradnje i uređenja spomen-obilježja osigurati obnavljanje devastiranih spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Uputili su i apel svim hrvatskim građanima da se s posebnim pijetetom odnose prema svim spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju