Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prvih osam mjeseci

Ministarstvo: Država je više zaradila nego potrošila; Oporba: Vladi ne vjerujemo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pet, šest godina za prvih osam mjeseci tekući prihodi nadmašuju tekuće rashode i to je kako mi financijaši kažemo primarni suficit od čak milijardu kuna, objasnio je Igor Rađenović.

Država je više zaradila nego potrošila u prvih 8 mjeseci ove godine, objavilo je ministarstvo financija, pa je tekući proračun u plusu.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

'Nakon pet, šest godina za prvih osam mjeseci tekući prihodi nadmašuju tekuće rashode i to je kako mi financijaši kažemo primarni suficit od čak milijardu kuna', rekao je Igor Rađenović.

Prema ministarstvu financija u 8 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle država je od PDV-a dobila 2,1 milijardu kuna više, na trošarinama 600 milijuna kuna više, na porezu na dobit 500 milijuna kuna više, a iz EU fondova 1,4 milijarde kuna više.

'Mi smo kao što znate prethodno jako puno govorili o tome kako samo rezanje rashodne strane nije rješenje za deficit u Hrvatskoj. Sada imamo upravo onu situaciju koju smo priželjkivali dakle gospodarski rast i sa gospodarskim rastom veća prihodna strana proračun', kaže Branko Grčić.

Iz oporbe ne vjeruju vladi i ističu da ni prošle godine nije dobro izračunala pa je deficit bio 6 milijardi kuna veći.

Grčić se hvali rastom industrije i trgovine

'Republika Hrvatska će nažalost do kraja godine ponovno zabilježiti deficite proračuna koji će biti na razini od 5 posto bruto domaćeg proizvoda čime će deficit u Republici Hrvatskoj ponovno biti jedan od najvećih u Europskoj uniji', smatra HDZ-ov Tomislav Ćorić.

'Kad vi gledate naše javne financije one vas najbolje asociraju na Titanik. Brod hita prema ledenoj santi koja će ga potopiti, a posada putnike zabavlja repertoarom gudačkog orkestra', poručuje Josip Budimir iz HSLS-a.

Ekonomisti objašnjavaju da ovaj plus u proračunu ne uzima u obzir prijašnje dugove.

'Koji govori da je vlada više uprihodovala, nego što je potrošila ako ne računate visinu kamata koje moramo platiti koja je negdje na razini otprilike 7,2 milijarde kuna', objašnjava prof.dr.sc. Luka Brkić.

Iz pogona u ludbregu premijer poručuje iz recesije smo izašli i stvari se dobro razvijaju. Priznaje da se mora ozbiljnije kontrolirati javni dug no na kritike oporbe se ne obazire.

'Porast BDP-a se osjeća, no to nije nešto što je učinila država'

'Prije su govorili da je to hrvatska kriza, a ne europska kriza,a sad kad je hrvatski 'ajmo reć uspjeh sad to nema veze s nama. Očita kontradikcija. Nije to pošteno tako tvrditi, nije točno mislim da će ljudi vidjet', rekao je premijer Zoran Milanović.

Predsjednik HDZ-a i dalje situaciju vidi drugačije.

'Oni se godišnje zadužuju 25 milijardi kuna toliko nas košta ulaganje u to njihovo gospodarstvo. Taj europski kontekst je malo oživio i naši žilavi gospodarstvenici su doveli do toga da se dogodi ovaj minimalni rast koji nitko ne osjeća na svom standardu', poručuje šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Iz vlade poručuju da će na kraju godine, i kada se uračunaju kamate, minus u blagajni biti 2 milijarde kuna manji od planiranog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene