Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rezultat reformi'

Grčić se hvali rastom industrije i trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajući dobre rezultate objašnjavaju brojnim reformama, ali oporbeni HDZ tvrdi da su najvažniji pokazatelji za razvoj Hrvatske i dalje loši.

Vlada tvrdi - oporavlja se hrvatsko gospodarstvo. Nakon rasta BDP-a ministar Branko Grčić u četvrtak se pohvalio i rastom industrije i trgovine u srpnju. Ističe kako je riječ o najvećem rastu od 2008-me godine.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Vladajući dobre rezultate objašnjavaju brojnim reformama, ali oporbeni HDZ tvrdi - najvažniji pokazatelji za razvoj Hrvatske - i dalje su loši.

Novčanici su se praznili, a kartice provlačile pa se u srpnju potrošilo 4,5 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.Osim trgovine, raste i industrija za 3 cijela devet posto više nego u prošlogodišnjem srpnju.

'Sve komponetene BDP-a nastavljaju rasti, ali ova dva parametra su posebno bitna, trgovine i industrija s obzirom da oni u strukturi BDP-a zauzimaju više od 40 posto udjela', rekao je Branko Grčić.

Rezultat je to, kažu, rada poduzetnika, ali i brojnih reformi - uvjeravaju u Vladi.

'Porast BDP-a se osjeća, no to nije nešto što je učinila država'

'Zato što smo se trudili zadnje tri godine podić industriju, dovest strategiju imali smo zakon o poticanju investicija, napravili smo plan industrije i danas donijeli na vladi novi zakon koji treba napraviti još jači i brži korak u rastu industrije i izvoza, vrlo jednostavno', rekao je Ivan Vrdoljak.

Rasle su i neto plaće u industriji- u prvoj polovini godine gotovo pet i pol posto veće su nego prethodne godine.

'To samo potvrđuje naše riječi od prije tjedan dana, da Hrvatska raste', kaže Grčić.

Trgovina na malo raste neprekidno zadnjih 12 mjeseci - što se zadnji put dogodilo 2007-me godine.
Plusevi u industriji pak, nižu se zadnjih pet mjeseci.

No u oporbenom HDZ-u tvrde kako to nisu relevatni podaci za razvoj Hrvatske.

'Ne želimo biti negativni prema rezultatima koji su ponekad pozitivni, ali ono što obilježava mandat ove vlade je da smo po svim pokazateljima na začelju EU', smatra Jandroković.

SUPER DRUGI KVARTAL Hrvatsko gospodarstvo poraslo 1,2 posto!

Među najlošijim pokazateljima, ističu u HDZ-u rast je javnog duga, visoka stopa nezaposlenosti mladih ljudi i najniža stopa zaposlenosti.

'Ova vlada slavi gospodarski rast od 1,2, % pritom preušćujući da je to jedan od najžinih porasta BDP-a Europske unije a pogotovo na prostoru srednje Europe', kaže Jandroković

Iz Vlade tvrde - svojim mjerama ozdravljuju hrvatsko gospodarstvo. S obzirom na to da je BDP i bez srpnja porastao izvan očekivanja, najnoviji rezultati, uvjeravaju analitičari - BDP bi u idućem kvartalu mogli još dodatno povisiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene