Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zlatko Hasanbegović u Pakracu se sastaje s vrhom Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Irinejom.


Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas kao posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Pakracu sudjeluje na parastosu i pokopu četvorice episkopa pakračkih, odnosno vraćanju njihovih zemnih ostataka u kripte. U Pakracu se sastaje i s vrhom Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Irinejom.

Zajedno su obišli radove na Vladikinom dvoru, čiju obnovu financira država, odnosno Ministarstvo kulture.

Ministar Hasanbegović kazao je za Dnevnik.hr s kojim porukama ide u Pakrac.

'Moje su poruke - poruke mira i snošljivosti te nastavka potpore Ministarstva obnovi pravoslavne crkvene baštine kao sastavnog dijela ukupne hrvatske kulturne baštine', kaže ministar Hasanbegović. 

Vezani članci Slika nije dostupna Govor ministra Hasanbegovića iz 2012. opet izaziva reakcije Slika nije dostupna Ministar Hasanbegović na sinodi Srpske pravoslavne crkve kao izaslanik predsjednice

Po dolasku u Pakrac, Hasanbegović je ponovio kako je ovdje kao predsjedničin izaslanik, ali da je došao i kao ministar te da mu je čast biti tamo. Ponovio je da donosi pomirbene poruke zajedništva i tolerancije te da je država u razrušene pakračke objekte uložila 10 milijuna kuna te kako im je prioritet obnova.

'Jedina istinska pobjeda u 20. stoljeću u kojoj se prepoznaje cijeli hrvatski narod je pobjeda u Domovinskom ratu, rekao je prije parastosa ministar Hasanbegović.

U Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu u utorak je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, okružen s desetak episkopa i brojnim svećenicima, predvodio molitvu za mučenike tijekom koje su u kripte crkve vraćeni zemni ostaci četvorice tamošnjih episkopa.

Parastosu je u ime predsjednice Republike Hrvatske nazočio ministar kulture Zlatko Hasanbegović. On je zajedno s vrhom SPC-a obišao barokni kompleks kojeg uz crkvu još čini Episkopski dom te izjavio da se radi o značajnoj sakralnoj baštini Republike Hrvatske, čiju će obnovu Hrvatska i dalje financirati u granicama svojih mogućnosti.

Zemni ostaci slavonskih episkopa Emilijana, Kirila, Nikifora i Sofronija zbrinuti su prije nekoliko godina, budući je crkva pretrpjela ratna oštećena. Pored toga, jedan od grobova, u kojem su se nalazile kosti episkopa Emilijana, bio je miniran, što domaćini neslužbeno smatraju pokušajem pljačke crkvenih vrijednosti.

Patrijarh Irinej nad grobom četvorice episkopa kazao je da molitve upućuje stotinama i stotinama mučenika koji su ovdje stradali samo zato jer su Srbi pravoslavne vjere, te pozvao sve ljude a posebno kršćane da nikada više ne dižu ruke jedni na druge.

Srpski patrijarh je kazao da čuje da se vraćaju elementi „nekih smutnih vremena“ za koje je vjerovao da su zauvijek prošla, te pozvao na ljubav među ljudima i narodima. Svečanosti su bili prisutni i brojni politički predstavnici iz Hrvatske i Srbije.

Komunikacija na relaciji Pupovac-Hasanbegović

U crkvi im se pogledi nisu sreli. No, Milorada Pupovca ministar u obilasku nije mogao izbjeći. Zbog naslovnice u Novostima koju izdaje Pupovčev SNV, proteklih se dana našao na udaru političkih i ideoloških kritika.

'Ma ne razgovarali smo i jučer i prekjučer i sutra ćemo', rekao je ministar Hasanbegović na pitanje jesu li se on i Pupovac izbjegavali. No, o spornoj naslovnici Novosti ipak nisu razgovarali.

'Moja obveza je da razgovaram s kim je nužno, s kim mogu postići nešto što je u interesu za državu... Ovo mjesto nije mjesto za prepirke i ignoranciju', poručio je Milorad Pupovac.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju