Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije sjednice Vlade

Beroš o građanima koji se ne žele cijepiti AstraZenecom: "Njih je između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem"

Ministar zdravstva Vili Beroš prije sjednice Vlade govorio je o cjepivu AstraZenece. O nestašici lijekova rekao je da nema životno ugroženih bolesnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš prije sjednice Vlade kazao je da je održan sastanak ministara zdravstva zemalja članica EU-a o upotrebi cjepiva AstraZenece.

Pročitajte i ovo Uskoro odluka o lijeku - 4 Borba bez kraja Roditelji su očajni dok čekaju odobrenje lijeka: "To znači da ćemo gubiti još vremena. Za neku djecu ostalo ga je samo malo" Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 6,5 milijardi kuna duga Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

"Rečeno je da koristi daleko nadmašuju sve nuspojave. U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali upotrebu tog cjepiva", rekao je Beroš.  

"Postoje zemlje koje su uvele određene restrikcije - prva skupina primjenjuju ovo cjepivo na starijima od 55 godina, u drugoj primjenjuju na starijima od 60, a samo Finska ga primjenjuje na starijima od 65 godina", objasnio je Beroš.

"HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i svaki slučaj i dalje će se detaljno procjenjivati", kazao je Beroš. "Cijepljenje spašava živote. AstraZenecino cjepivo daleko smanjuje teške ishode ovog oboljenja", dodao je Beroš.

Dio građana odbio cijepljenje AstraZenecom

Na pitanje o tome koliko ljudi odbija cijepljenje AstraZenecom odgovorio je: "Između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem".

"Ukupno je naručeno više Pfizerovog cjepiva i svjesni smo odbijanja AstraZenece i razmišljamo kako to riješiti", rekao je Beroš.

Na pitanje hoće li se komunicirati s građanima i krenuti s pojačanom kampanjom kako bi se vratilo povjerenje u AstraZenecu, odgovorio je: "Naravno. Potpuno je jasno da će se kampanja sad aktualizirati, kad budemo ulazili u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi. Činjenica je da je cijepljenje vrlo korisno".

"Kada se znanstveno utemelji da postoji određeni rizik u određenom spolu ili dobnoj skupini, onda se to komunicira, a za sada toga nema", rekao je Beroš.

"Mislim da moramo biti fleksibilni i zaštititi našu populaciju na najbolji mogući način. Naše je komunicirati i prilagođavati se. Ako stariji odbiju cijepljenje, naše je prilagoditi se tome", dodao je Beroš.

O nestašici lijekova

"Oko lijekova ću vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju tog problema. Moji državni tajnici i pomoćnici u ministarstvu, kao i Vlada intenzivno radimo na rješavanju problema da bi ih hrvatski bolesnici imali dovoljno", odgovorio je na pitanje novinara o krizi s lijekovima u Hrvatskoj.

"Prošli tjedan smo komunicirali, prema svim bolnicama je išao dopis da im je omogućena direktna nabavka posebno onkoloških lijekova, ta mogućnost im svima stoji na raspolaganju. To nema veze s bolničkim limitima, svim ravnateljima stoji ta mogućnost na raspolaganju", kazao je Beroš.

"Vlada intenzivno radi na tom problemu. Ravnatelji su mi istakli određene probleme, no u ovom trenutku nema životno ugroženih", rekao je Beroš.

Zbog duga prema veledrogerijama, koji se popeo na 28 milijuna kuna, bolnici u Zaboku obustavljena je isporuka lijekova, a ravnatelj Tihomir Vančina rekao je u četvrtak kako je na dug utjecao i koronavirus jer su troškovi porasli i za više od 30 posto te da lijekova ima za otprilike dva tjedna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene