Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel ugostiteljima

Ministar: Zbog gripe zabranite pušenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović potvrdio je kako je druga žrtva svinjske gripe trogodišnjakinja iz Splita. Kako bi se, prema njegovim riječima, rizik od oboljenja od svinjske gripe smanjio, pozvao je ugostitelje da primjene njegov propali zakon i zabrane pušenje u zatvorenom prostoru.

Za paniku, ponavlja, nema potrebe, jer on se brine za sve, pa i za pušače. Oni su, kaže zbog oštećene sluznice izloženiji virusu H1N1. 'Pozivam vlasnike kafića, da zajedno sa zdravstvenim sustavom učestvuje u sprečavanju pandemije gripe, a to je da zabrane pušenje u sljedeća dva, tri tjedna, barem dok ne dobijemo prvo cjepivo', rekao je Darko Milinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj Slika nije dostupna Većina ih ima blage simptome Umrla četvrta žrtva gripe, ambulante prepune

Milinović je tijekom posjete zaraznoj bolnici Fran MIhaljević kazao kako je druga žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj trogodišnja djevojčica iz Splita, koja je bolovala i od akutne leukemije. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović cijepio se danas pred novinarima protiv sezonske gripe. Naglasio je da će se, ukoliko njegovi kolege liječnici procjene da spada u rizičnu skupinu, cijepiti i protiv svinjske gripe.

>> HZJZ: Još jedna osoba umrla od svinjske gripe!

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stvaranja profita'

Nakon što je primio cjepivo, ministar Milinovičć krenuo je u obilazak pacijenata zaraženih svinjskom gripom. No, novinarima nije dao da ga prate uz komentar da će se netko od njih zaraziti, pa će on i za to biti kriv.

Zamolio medije da ne šire paniku

Ministar je zamolio medije da ne šire paniku i dezinformacije, jer je hrvatski zdravstveni sustav spreman i ima svu potrebnu nemamo aparaturu za suočavanje s epidemijom svinjske gripe. Milinović je najavio kako će zagrebačka Klinika za infektivne bolesti zbog velikog priljeva pacijenata danas dobiti još četiri nova respiratora preraspodjelom unutar bolnica, te jedan ECMO aparat koji pomaže u disanju, koji se također može primijeniti kod ove bolesti. Dodao je kako će u Zagrebu će od ovoga vikenda dežurati novih šest timova primarne zaštite te da je razrađen plan zbrinjavanja bolesnika i povećanje kapaciteta u slučaju širenja epidemije.

'U Hrvatskoj je danas između 1500 i 1600 registriranih pacijenata koji boluju od svinjske gripe, a putem primarne zdravstvene zaštite distribuirano je više od 100 tisuća antivirusnih lijekova", rekao je ministar. Budući da je, kako je rekao, dokazano da je organizam pušača jače podložan gripi, pozvao je ugostitelje da u iduća 3-4 tjedna privremeno zabrane pušenje u kafićima radi sprečavanja širenja gripe. "Vlada je imala za njih razumijevanja u doba recesije, neka i oni sada pokažu razumijevanje i privremeno zabrane pušenje", poručio im je ministar zdravstva i dodao da za to ima i potporu Ceha ugostitelja.

Milinović je najavio i da će Ministarstvo zdravstva od danas svaki dan javnost obavještavati o novim slučajevima gripe. Ravnatelj zarazne klinike Anton Beus rekao je kako nema potrebe da svi oboljeli dolaze u tu bolnicu, gdje bi trebali dolaziti samo teži slučajevi, već da se jave svom liječniku te da se liječe kod kuće. Cjepivo će stići krajem godine, a do tada liječnici ponavljaju da cjepivo protiv sezonske ne štiti od svinjske gripe

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene