Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Dr. Adriana Vince gost Dnevnika

HZJZ: Još jedna osoba umrla od svinjske gripe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zavod za javno zdravstvo podatak o novoj žrtvi objavio u tablici preminulih na svojoj internet stranici.

Od svinjske gripe u Hrvatskoj je jučer umro još jedan pacijent. Hrvatski zavod za javno zdravstvo taj je podatak objavio u tablici preminulih od svinjske gripe na svojoj internet stranici. Nema drugih konkretnijih podataka o pacijentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih KBC Rijeka Za Dnevnik Nove TV Povećan broj intervencija hitne: Liječnik otkriva što činiti ako ste bolesni i kada im se javiti

>> Svinjska gripa: 1509 oboljelih, Milinović umiruje javnost

Prva žrtva je bio 61-godišnji L. M. koji je prije desetak dana umro u splitskom KBC-u. Liječnici su rekli da je 61-godišnji Splićanin bio dobrog zdravstvenog stanja i nije jasno zbog čega su se upravo kod njega dogodile komplikacije koje su dovele do zatajenja organa. Ne mogu reći što je kod prilično zdravog čovjeka uvjetovalo da se baš njemu dogode komplikacije.

Dr. Vince: Najugroženiji su mladi od 15 do 25 godina

U Dnevniku Nove TV gostovala je infektologinja dr. Adriana Vince koja je rekla da nema straha od epidemije, jer je ona već tu. Dr.  Adriana Vince je rekla da je zdravstveni sustav organiziran, koliko to može biti, no kaže da se možda mogu još malo bolje organizirati. 'Najugroženiji su mladi od 15 do 25 godina. Ne zna se točan razlog, da li je to neki indivdualan razlog, ili možda zato što se nisu nikada sreli s virusom gripe', kaže dr. Vince.

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stjecanja profita'

Infektologinja kao preventivne mjere protiv svinjske gripe preporuča da peru ruke, izbjegavaju javni prijevoz. Ako osjete simptome, neka ostanu doma izolirani i neka se jave liječnicima. Djecu treba štititi na isti način kao ostale. Dr. Vince je napomenula da ipak nije bilo težih slučajeva oboljevanja kod djece.

Lijekova će biti dovoljno i svi građani imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe te će svi liječnici imati dovoljno zaliha tamiflua, imuruje javnost infektologinja Vince. 'Mjesta panici nema, trebamo biti dobro umreženi. Epidemija je tu, ali zajedničkim djelovanjem možemo umanjiti njezine posljedice', rekla je na kraju dr. Adrijana Vince.

Ministar jedva pristao pokrenuti nabavu potrebnih aparata

Na odjelu Intezivne njege, zbog komplikacija nastalih od svinjske gripe, na respiratorima je pet pacijenata. Liječnici apeliraju - potreban nam je novi aparat za plućnu dijalizu koji bi olakšao njihovo liječenje. Ministar prvo kaže - nije potrebno.

Zašto kažete da nije vrijeme da koristimo ovu situaciju za nabavu aparata, radi se o  EKMO aparatu, ako se u ovom trenutku jedan pacijent bori za život i doktori su nam rekli da bi mu taj aparat jako dobro došao? 'Krivo smo se onda razumjeli. Ja sam rekao da nije vrijeme da nabavljamo neke aparate koji od ovog trenutka nisu od izuzetnog značaja', rekao je zatim ministar Darko Milinović.

Prof. dr. Brunu Baršića, pročelnika Cenrtra za Intezivnu medicinu, dr. Fran Mihaljević smo upitali ima li pacijenta kojemu bi danas taj aparat dobro došao. 'Da, imamo pacijenta koji ne ide onako kako bi htjeli na uobičajenu terapiju tako da danas bi primjenili tu metodu.'

A svoju metodu ministar ubrzo mijenja.'Ja ću predložiti predsjednici Vlade RH ili vidjeti da li unutar Ministarstva postoje potrebita sredstva i nabavit ćemo ta dva aparata', rekoa je na kraju Milinović.

U Hrvatskoj je zabilježeno 1509 slučajeva svinjske gripe. Liječnici kažu, najugroženiji su oni između 15 i 50 godina. Čekaonice u bolnicama sve su punije. Samo u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti na dan dođe i do 250 pacijenata. Ministarstvo zdravstva naglašava - nema razloga za proglašavanje epidemije niti će biti zatvaranja škola. Apeliraju na građane da ukoliko osjete simptome nove gripe ne opterećuju nepotrebno bolnice. Neka slušaju upute liječnika, a mjesta panici nema.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene