Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije vezano uz Zakon o koncesijama.


"Zakon o koncesijama je usklađen s direktivama EU. Zakon je krovni zakon koji definira postupke dodjele koncesija te brojne procedure koje je potrebno ispuniti. Pojedini sektori će se regulirati zakonima i podzakonskim aktima. Njegov prvi draft izrađen je krajem 2015. i pokrenuti su prvi procesi javne rasprave koja je provedena u ožujku i veljači 2016", kazao je Marić.

Vezani članci Privedena Greta Thunberg, aktivistica - 3 Greta Thunberg nakon uhićenja jasno poručila: "Zaštita klime nije zločin" Prosvjed u Njemačkoj - 6 FOTO Dramatični prizori iz Njemačke: Stotine aktivista prosvjeduju protiv rušenja sela, sukobili se s policijom

Kazao je kako je vlada Andreja Plenkovića zakon provela u proceduru.

"Prvo čitanje provedeno je u veljači. 117 zastupnika u Saboru ga je podržalo i upućen je u drugo čitanje. Potom smo ga prilagodili i sada je podignuo jako puno prašine. Komentare koje smo čuli se više odnosi na Zakon o pomorskim dobrima nego o koncesijama", kazao je Marić i dodao kako nema potrebe za novom javnom raspravom.

Iskorak u olakšavanju

Istaknuo je kako je zakon postignuo visoku razinu usuglašenosti.

"Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija. Po njemu ugovor u koncesiji postaje upravni ugovor i ima veću snagu", kazao je Marić i dodao kako se zakonom čini iskorak u olakšavanju poslovanju i privlačenju institucija.

Poručio je da Povjerenstvo za dodjelu koncesija čine renomirani stručnjaci.

"Ovo je već treći put da zakon prolazi proceduru, a sada prvi put vidimo neko nezadovoljstvo", kazao je Marić osvrnuvši se na prosvjede otočana.

Pojačane procedure

Na kritike kako se koncesije olako dijele, Marić je kazao kako se treba učiniti sve da se procedure olakšaju.

"U isto vrijeme, mi smo pojačali procedure vezane uz ispunjavanje uvjeta", kazao je Marić.

Otočani prosvjeduju na Markovom trgu

Podsjetimo, Inicijativa "Pokret otoka" traži da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama.

"U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti", navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Diljem obale danas su održani prosvjedi, a otočani su najavili kako će u ponedjeljak prosvjedovati i na Markovom trgu.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju