Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike želje i apetiti

Ministar "ispalio" pa odustao od tumačenja: Provjerili smo kome i koliko plaće mogu rasti u ljetnoj mini poreznoj reformi

Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Građevinski radnici (Foto: Arhiva/AFP) Građevinski radnici (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Novac/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Konobar/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Konobar/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ministar financija, Zdravko Marić, najprije je "ispalio"da već u kolovozu nekima plaće mogu biti veće, pa odustao od daljnjeg tumačenja. Kome i koliko u mini ljetnoj poreznoj reformi može rasti, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Država ide u porezno rasterećenje rada. Dio će na snagu stupiti iduće godine, a dio odmah. Osim smanjenja opće stope PDV-a na 24 posto, detalje ministar financija Zdravko Marić ne otkriva.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća Mnogi su razočarani Velika porezna reforma, a plaće jedva da su porasle: Najviše pak muka imaju – računovođe Novac UDRUGA GLAS PODUZETNIKA Plaće bi mogle kasniti: "Vlada se igra računovođe! Bit će praktički nemoguće točno obračunati plaću"

"Velike stvari, kao zakonske izmjene, ako do njih dođe kao što je sa PDV-om, idu s 1.1., ali ove neke stvari ako možemo riješavati sa podzakonskim aktima, njih možemo riješavati i ranije", kaže ministar Marić.

Podzakonskim aktima, doznajemo, mogu se tek povećati iznosi neoporezivog dodatka na plaću koji je Vlada 1. prosinca podigla na 5000 kuna.

Dok porezni stručnjaci kažu kako je ta mjera demagoška, a sindikati da je poslodavci koriste za zaobilaženje doprinosa, iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) poručuju da poslodavci imaju znatno veće apetite.

"Prije svega žele smanjenje stope poreza na dohodak i proširenje neoporezivih primitaka poput smještaja, prijevoza i prehrane radnika", rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK.

"Apetiti i želje su veće od naših mogućnosti"

Sindikati odgovaraju da poslodavci imaju i previše povlastica, ali da ih, umjesto na plaće radnika, koriste na rast dobiti.

"Zapošljavanje mladih, zapošljavanje starijih, zapošljavanje umirovljenika, za pripravnike, za što god treba neka im država da potporu, a gdje su onda u svemu tome onda oni sami?", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić predložio je smanjenje doprinosa iz bruto plaće. Oduzeti, kaže, treba od mirovina.

"Ukidanje stope od pet posto, to jest da drugi stup postane dragovoljni i da samo imamo obavezno izdvajanje od 15 posto. Time bi se postiglo da plaće odmah mogu porasti", rekao je Brkanić.

Međutim, malo je vjerojatno da će nakon mirovinske reforme država dirati mirovine. S druge strane, Vlada je u ovom mandatu povećala i doprinose za zdravstveno s 15 na 16,5 posto. I sam ministar priznaje da nema puno mjesta za manipulaciju.

"Apetiti i želje su veće od naših mogućnosti. Ja kroz porezni sustav ne mogu zanemariti i ukupnu proračunsku politiku. Naša je odgovornost i zadaća da se u tom ograničenom prostoru nađe nekakav dodatni manevar", rekao je Marić.

Ovo je četvrti val poreznog rastrećenja, a smanjenje poreza dio je i predizbornog programa Vlade. Također, HDZ je prije izbora najavljivao i stopu zaposlenosti od 68 posto, a Hrvatska je trenutačno na 65,2 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene