Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brže i lakše

Evo koja su nova pravila legalizacije bespravnih objekata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak rekao je da će legalizacija kuće od stotinjak kvadrata koštati 3.200 kuna, osim ako nije do 100 metara udaljena od mora. U tom je slučaju nakada mnogo viša - 22.000 kuna.

Ministar Ivan Vrdoljak iznio je na sjednici Vlade Prijedlog uredbe o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru. Rekao je da je do sada bio kompliciran sustav te da građani nisu sami mogli izračunati koliko moraju platiti. Kriteriji za izračun naknade su sada, tvrdi, jasni. A oni su: obujam, položaj u prostoru i namjena.

Pročitajte i ovo Izvješće Pentagona tvrdi da su opaženi NLO-i obični objekti i fenomeni Ništa od malih zelenih Pentagon o opaženim NLO-ima: "U popularnoj kulturi vlada narativ..." Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše"

Kazao je kako se ovakvim načinom izračuna naknade pomaže socijalno osjetljivim objektima, tako je koeficijent tri puta manji za poljoprivredne objekte od poslovnih objekata.

'Nije nam motiv punjenje proračuna, smanjili smo naknadu. Ako građani izaberu platiti jednokratno, mogu dobiti 25 posto popusta za naknadu. Naknadu mogu plaćati i tijekom pet godina, a tada im je cijena puna', rekao je Vrdoljak.

>> Vrdoljak: U rujnu počinju rušenja bespravnih objekata

Pojasnio je kako će se za legalizaciju obiteljske kuće od stotinjak kvadrata platiti naknada od 3.200 kuna, što je uz popust za jednokratno plaćanje 2.400 kuna. Ako se kuća iste veličine nalazi na 100 metara od mora, onda ćete za nju izdvojiti naknadu od 22.000 kuna. A za apartmane od 1.000 kvadrata naknada je oko pola milijuna kuna.

Premijer je komentirao da 'tko god je letio avionom jednom, vidio je kako izgledaju naša naselja, nisu planski izgrađena. Hrvatska je mala zemlja i rijetko naseljena i imamo malo objekata. Na nekim otocima imamo mikrotraume. Nagrđeno je područje zemlje, a Hrvatska je prirodni park Europe, takvo nam je priroda dala'.

'Sada dajete popust za uvođenje reda. Ubuduće popusta nema. Hrvatska obala je nenaseljena, neuništena i još uvijek možemo napraviti veličanstvenu stvar. Nakon ovoga nema više nisam znao za bespravnu gradnju', oštro je naglasio premijer.

Ovaj prijedlog uredbe komentirao je i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekavši kako 'tek sad nastaje pravi problem ako se ne uspostavi sustav koji funkcionira'. Pojasnio je kako je ta vrsta problema prisutna u svim sektorima, pa i njegovom.

Vrdoljak je odgovorio kako se radi na uspostavi sustava koji će na tjednoj ili najviše mjesečnoj razini utvrditi promjene u prostoru, pri čemu će borba protiv daljnje bespravne gradnje ići u dva smjera.

Prvi su izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojima će se ubrzati izdavanje dozvola, a drugi je osposobljavanje inspekcija za bolju kontrolu prostora.

'Trenutno pregovaramo o kupovini satelitskih snimaka, kako bi softverski utvrđivali promjene u prostoru, tako da ćemo tijekom slijedeće godine uspostaviti sustav koji će inspektorima pružati egzaktne podatke', najavio je Vrdoljak.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene