Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u ponedjeljak da će ovogodišnja turistička sezona biti na razini plana, s oko 3 posto porasta turističkih dolazaka i 1 do 2 posto rasta u noćenjima. Istražili smo što to znači u financijskom smislu.

Galerija


To konkretno znači milijardu i 400 milijuna kuna više fiskaliziranih računa u smještaju i ugostiteljstvu, kažu u ministarstvu turizma. To je rezultat povećanja o kojem je danas pričao nadležni ministar koji očekuje da će se ovakav trend nastaviti. Ipak, ministar je prvi puta priznao da je ova godina teška za turizam.

Vezani članci Ugostiteljstvo u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Udio nam je daleko od potencijala: Tolike milijarde prihoda od turizma, a domaća proizvodnja od toga gotovo da nema koristi Tijekom novogodišnjeg vikenda ostvareno 68 tisuća dolazaka (Foto: Dnevnik.hr) Sjajni turistički rezultati tijekom novogodišnjeg vikenda, u Zagrebu smještaj rezerviran mjesecima unaprijed

Objavljene brojke i nastavak trenda očekuje se i u posezoni - rast od oko 3 posto više zarade u odnosu na prošlu godinu. Razlog za optimizam leži u dobrom bookingu za rujan i listopad, već sada su hoteli koji rade dobro popunjeni kao i luskuzniji privatni smještaj i marine.

A kampovi? Oni ipak najviše ovise o vremenskim prilikama. Dokle god bude ovako toplo, suho vrijeme može se računati da će i oni biti dobro popunjeni. No, s prvim jesenjim kišama i vjetrovima te padom temperatura - kamperi će napustiti našu obalu.

Dakle, ove godine očekuje se rast od tri posto u dolascima što je s obzirom na vrlo kišovit svibanj i zabrinjavajuće rezultate iz srpnja - odličan turistički rezultat koji će dobro napuniti državnu riznicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr