Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremno skupa terapija

NOVI LIJEK OD DANAS U HRVATSKOJ Tko, kako i po kojoj cijeni može do medicinskog kanabisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da hrvatski pacijenti neće morati čekati mjesecima na nabavu preparata na bazi medicinskog kanabisa, već će to moći učiniti u roku idućih nekoliko tjedana.

Pravilnik o uporabi indijske konoplje u medicinske svrhe, koji jer u četvrtak stupio na snagu, omogućio je uvoznicima i ljekarnama da ga mogu plasirati na hrvatsko tržište, istaknuo je Varga.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu Njemačka želi legalizaciju kanabisa - 2 Protiv zabrane Europska velesila kreće u liberalizaciju korištenja i uzgoja kanabisa

Po njegovim informacijama, postoje veledrogerije koje su sa svojim inozemnim partnerima zainteresirane za uvoz tih lijekova u Hrvatsku, a u taj posao bit će uključen i Imunološki zavod, kao državni zdravstveni zavod koji može uvoziti lijekove.

Pacijenti mogu bez straha unositi preparate u Hrvatsku

Varga ističe da hrvatski pacijenti od danas mogu na cijelom području EU kupiti i unijeti preparate na bazi medicinskog kanabisa u Hrvatsku bez straha od prekršajnih i kaznenih posljedica. Pritom ne očekuje zlouporabe s obzirom da se radi o ograničenom broju pacijenata s područja onkolgije, neurologije i HIV/AIDS-a, koji preparate mogu dobiti.

"Pravilnik definira koji specijalisti preporučuju lijek i za koje medicinske indikacije. Pacijent s tom preporukom dolazi kod liječnika obiteljske medicine koji mu izdaje bijeli recept s kojim lijek onda kupuje u ljekarnama", rekao je.

Cijene su, kaže Varga, regulirane na tržišnim principima, a Ministarstvo zdravlja nastoji kroz propise i regulacijom tržišta osigurati da to ne bude veliki financijski teret za pacijenta. Neslužbeno se procjenjuje da bi mjesečna doza mogla stajati oko 4000 kuna.

Nakon izbora mogućnost uzgoja medicinskog kanabisa u Hrvatskoj

Ministarstvo zdravlja je paralelno s pravilnikom izradilo izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojim se predviđa mogućnost uzgoja medicinske marihune u Hrvatskoj, koji bi odmah nakon izbora trebao ići u proceduru u Vladu i Sabor.

Uzgoj medicinskog kanabisa bio bi dopušten farmaceutskim kompanijama u strogo kontroliranim uvjetima, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom unutarnjih poslova. Varga podsjeća da se u Hrvatskoj na taj način već više od 30 godina uzgaja mak za proizvodnju preparata na bazi morfija.

Prema pravilniku, lijekovi, magistralni ili galenski pripravci koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, odnosno gotove lijekove koji sadrže dronabinol ili nabilon, namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Ministarstvo je u srijedu priopćilo kako do sada, s obzirom na malo tržište, niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje, od kojih su tri registrirana u EU, nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj. No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će to učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz.

Istovremeno sa stupanjem pravilnika na snagu, u njegovu se realizaciju uključio Imunološki zavod koji pregovara s proizvođačima o uvozu sirovine za hrvatsko tržište.

Direktor nabave u veledrogeriji Medika Jakov Radošević izjavio je da ne očekuje veliki interes proizvođača lijekova za njihov plasman u Hrvatskoj jer se radi o vrlo malom broju pacijenata koji će ih moći uzimati i ekstremno skupoj terapiji čija se cijene kreće i do 800 eura mjesečno.

Ocjenjuje kako će se te potrebe najvjerojatnije rješavati interventnim uvozom, nakon najave Ministarstva da će izmijeniti postojeći pravilnik i veledrogerijama omogućiti interventni uvoz tih lijekova za potrebe malog broja pacijenata.

 Bori se protiv zakona: Ovaj liječnik propisuje medicinski kanabis za djecu

Radošević dodaje da Medika može uvoziti biljne sirovine za izradu preparata na bazi medicinskog kanabisa, ali im je u Ministarstvu zdravlja rečeno da će to raditi Imunološki zavod.

S obzirom da ključnu ulogu u izradi magistralnih i galenskih preparata imaju ljekarnici, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan ističe da bi za izdavanje preparata od medicinskog kanabisa u ljekarnama stručna društva trebala izraditi smjernice nužne za izradu tih preparata.

Osim opskrbe tržišta potrebnom sirovinom iz uvoza, koje zasad nema, ljekarnicima su potrebne recepture za izradu preparata prema po pojednim indikacijama, ali i dodatna oprema za njihovu izradu i primjenu kod pacijenata, kaže Portolan. Smatra da se radi o procesu za koji je potrebna kvalitetna priprema i edukacija svih koji u tom sudjeluju - liječnika, ljekarnika i pacijenata.

Predviđena su dva oblika preparata koje će izrađivati ljekarnici. To su preparati za inhaliranje, što podrazumijeva izradu čajeva od sušenih vršnih dijelova biljke, za što ljekarnici moraju znati predviđene doze, dok pacijentima treba osigurati inhalator i educirati ih o pravilnom korištenju preparata. Eduakcija pacijenata i dodatna oprema ljekarnicima je potrebna i kod izrade oralnih oblika lijeka, a radi se o vodenim otopinama, tinkturama u kapima ili uljnim kapsulama, kazao je Portolan.

Ratko Martinović iz udruge Medicinska konoplja ocjenjuje da legalizacija medicinskog kanabisa ima smisla samo ako pacijenti mogu doći do kvalitetnijeg lijeka uz nižu cijenu od one na crnom trižištu, što se u ovom slučaju, po njegovu mišljenju, neće dogoditi sve dok Hrvatska sama ne bude proizvodila medicinski kanabis.

On smatra da je donesen "šuplji pravilnik" samo radi izbora. "Pacijenti su stavljeni pred svršen čin i opet će sve ovisiti o njihovim financijskim mogućnostima, jer će cijene u ljekarnama biti veće od onih na crnom tržištu", kaže Martinović.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Ines Balint rekla je da postoji interes određenog broja pacijenata za recepte za te preparate, no zasad su obiteljski liječnici od Ministarstva dobili naputak da mogu propisivati samo gotove lijekove registrirane u EU kojih nema u Hrvatskoj, a Ministarstvo će dozvoliti njihov uvoz.

Obiteljski liječnici očekuju izradu smjernica i postupnika za propisivanje te terapije pacijentima, dodaje Balint. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene