Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatvara se Dom u Brezovici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je da će zatvoriti Caritasov Dom za nezbrinutu djecu u Brezovici dokaže li se da je desetogodišnja djevojčica, koja je 11. rujna zbog ozljeda primljena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, bila zlostavljana.

'Ako je to istina, odlučno tvrdim da ćemo zatvoriti Brezovicu a djecu premjestiti na druge lokacije', izjavio je Milinović.

Pročitajte i ovo Policija upala na skup desničara u Bruxellesu U Bruxellesu Policija upala na desničarski skup na kojem su glavni govornici Nigel Farage i Viktor Orban: "Ekstremna desnica nije dobrodošla" Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

U Dom je poslana inspekcija Ministarstva zdravstva, a svoj dio posla u rasvjetljavanju okolnosti tog događaja obavlja i policija, dodao je ministar.

Iz Klaićeve bolnice potvrdili su da je djevojčica zadobila više udaraca u glavu, prsni koš i noge te razdorno-gnječnu ranu brade koja je sašivena. Dijete je nakon pregleda otpušteno urednog općeg stanja, a bolnica je podnijela prijavu policiji zbog sumnje na zlostavljanje.

Iz ravnateljstva bolnice također navode kako je to drugi puta da je djevojčica primljena u bolnicu jer je tri tjedna ranije bila primljena na Neurokirurški odjel s podljevima ispod oba oka, nakon navodnog pada.

Milinović je podsjetio da je Dom u Brezovici već jednom bio u središtu interesa radi slučaja zlostavljanja djece, zbog čega je i smijenjena tadašnja uprava doma. 

>> U Caritasovom domu za djecu tukli 10-godišnjakinju?

Iz ravnateljstva bolnice navode kako je to drugi put da je djevojčica primljena u bolnicu jer je tri tjedna ranije bila primljena na Neurokirurški odjel s podljevima ispod oba oka, nakon navodnoga pada. U zagrebačkoj policiji potvrdili su kako su od liječnika iz Klaićeve bolnice dobiti prijavu o sumnji da je djevojčica primljena u bolnicu zbog ozljeda koje mogu biti rezultat zlostavljanja, pa provjeravaju što se u Domu dogodilo. O pojedinostima policijskih izvida i razgovora radi zaštite djeteta ne žele govoriti.

Mediji su prenijeli izjavu ravnateljice Caritasa zagrebačke nadbiskupije Jelene Lončar koja je rekla da će imati sastanak s osobljem doma i zatražiti izvješće o cijelom slučaju.

Lončar: Inspekcija će utvrditi što se dogodilo 

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar izjavila je da će inspekcija utvrditi što se doista dogodilo u Caritasovu domu za nezbrinutu djecu u Brezovici te da će, ako se utvrdi da je riječ o zlostavljanju djevojčice, počinitelji biti sankcionirani i kažnjeni, ali da očekuje i ispriku medija ako se pokaže da zlostavljanja nije bilo. 

S ravnateljicom Lončar u Domu u Brezovici jutros je svo vrijeme bila i inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te djelatnici Odjela za maloljetničku delinkvenciju policijske postaje.


'Svi zajedno smo pokušavali utvrditi činjenice i okolnosti u kojima su nastale ozljede kod djevojčice s teškom mentalnom retardacijom', ističe Lončar i dodaje kako ne može ništa više reći dok nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ne bude objelodanjen i iz kojega će biti razvidno je li riječ o zlostavljanju djevojčice ili o ozlijedi prilikom pada iz kreveta ili o samozljeđivanju djeteta.

Lončar smatra kako je važno da javnost zna da je riječ o djetetu s teškom mentalnom retardacijom i dodaje da je kod takve djece vrlo često samoozljeđivanje i ozljeđivanje druge djece.

Izjavila je da ne može spekulirati je li djevojčicu zlostavljao netko od djelatnika ili nije, istaknuvši kako joj je u interesu da se cjelovita istina otkrije i sazna što prije .

Dodala je da očekuje i nalaz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i ustvrdila da će, ako se utvrdi bilo kakvo zlostavljanje, sasvim sigurno biti primjereno sankcionirani i kažnjeni svi oni koji su za to odgovorni posredno ili neposredno.

Isto tako, istaknula je da, ako se utvrdi da nije riječ o zlostavljanju nego o ozlijedi djeteta prilikom pada ili o samoozljeđivanju, doista očekuje javnu ispriku svih medija koji su već danas, kako je rekla, 'stigmatizirali Caritasov dom u Brezovici kao mjesto gdje se zločini zlostavljanja djece sustavno događaju i koji takvi informacije kao gotovu stvar plasiraju u javnost'.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas da će zatvoriti Caritasov Dom za nezbrinutu djecu u Brezovici dokaže li se da je desetogodišnja djevojčica, koja je 11. rujna zbog ozljeda primljena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, bila zlostavljana.

Iz Klaićeve bolnice potvrdili su da je djevojčica zadobila više udaraca u glavu, prsni koš i noge te razdorno-gnječnu ranu brade koja je sašivena. Dijete je nakon liječničke opservacije jučer otpušteno urednog općeg stanja, a bolnica je podnijela prijavu policiji zbog sumnje na zlostavljanje djeteta.

U zagrebačkoj policiji potvrdili su kako su od liječnika iz Klaićeve bolnice dobiti prijavu o sumnji da je djevojčica primljena u bolnicu zbog ozljeda koje mogu biti rezultat zlostavljanja, pa provjeravaju što se u Domu dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene