Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas nije želio komentirati mogućnost da se hrvatskog branitelja Veljka Marića, pravomoćno osuđenog u Srbiji za ratni zločin, premjesti na izdržavanje 12-godišnje kazne u Hrvatsku, dodajući tek da se nada da će 'sve dobro završiti'.


'To je predmet na kojem inzistiramo preko godinu dana i ja vam detalje neću govoriti, jer se radi o procesu koji traje i nadam da će dobro završiti', izjavio je Miljenić zamoljen da komentira kontakte ministarstava Hrvatske i Srbije oko 'slučaja Marić'.

Vezani članci Grom, ilustracija Detalji tragedije kod susjeda: Dječaka (14) ubio grom dok je bio u polju - "Imao je strašne ozljede, liječnici ga nisu uspjeli spasiti" Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Jezivo otkriće - Masovna grobnica na jugu Srbije, Vučić o svemu šuti: "Što ćemo mi s takvim Srbima?"

>> Udruga 'Pravednik': Slučaj Veljka Marića potpuno zaboravljen

Na novinarski pitanje može li iznijeti neki detalj oko cijelog slučaja Miljenić je kazao da u taj kao ni u jedan konkretan predmet neće ulaziti 'zato jer su ljudske sudbine u pitanju'.

'Svi moramo raditi što je nabolje moguće da bi rješenje bilo što bolje', poručio je ministar koji je danas sudjelovao na GONG-ovoj konferenciji 'Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi'.

Marićev beogradski odvjetnik Đorđe Dozet jučer je Hini izjavio da između resornih ministarstva Srbije i Hrvatske postoji komunikacija čiji bi cilj i ishod trebala biti suglasnost da se Marića premjesti u Hrvatsku na izdržavanje kazne i da se okončaju postupci protiv njega koje vodi srbijansko pravosuđe.

Informaciju je neslužbeno potvrdilo i hrvatsko ministarstvo pravosuđa u kojem se doznaje da u kontaktima sa srbijanskom stranom opetovano povlače pitanje Veljka Marića, odnosno izdržavanja kazne u Hrvatskoj.

Posljednja takva komunikacija bila je prije mjesec dana, kad je ministar Miljenić pisao srbijanskom kolegi, ponavljajući taj zahtjev, no hrvatsko ministarstvo pravosuđa još nije dobilo nikakav odgovor.

Marićeva supruga Marijana za Novu TV kaže da je zahtjev upućen. 'Da su oni to tamo primili mi je potvrdio. U našem telefonskom razgovoru rekao mi je da nazovem za deset dana.' Ona smatra da bivša HDZ-ova vlast nije dovoljno učinila za njezina supruga. 'Do tog suđenja nije uopće trebalo doći, ako mu je već trebalo suditi, zašto mu onda Hrvatska nije sudila?', pita se Marijana Marić.

Kaže da je njezin suprug razočaran sporošću postupka te da ima osjećaj  da je zaboravljen od svih. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook