Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada će po drugi put pokušati smanjiti stopu zatezne kamate. Ministar Orsat Miljenić ima i plan za to koji bi trebao neutralizirati prigovore banaka.


Izmjenama Zakona o obveznim odnosima, koje bi se trebale početi primjenjivati od lipnja, Ministarstvo pravosuđa namjerava smanjiti zateznu kamatu za dospjela nepodmirena dugovanja među građanima s 12,14 na 8,14 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Prijedlog: Predstečajni postupak u Stečajnom zakonu, sudovima veći nadzor Slika nije dostupna Miljenić podnio kaznenu prijavu zbog navodnog prisluškivanja suca Turudića

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u utorak da su predložene izmjene poslali na mišljenje nadležnim tijelima, a očekuju da će na snagu stupiti već od idućeg mjeseca.

Usvajanjem Zakona o obveznim odnosima izmijenile bi se i odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju koje reguliraju najviše ugovorne kamate za građane i Zakona o financijskom poslovanju koje reguliraju zatezne kamate u gospodarskom poslovanju.

EK napokon objavila dobre vijesti za Hrvatsku - izlazimo iz recesije. No, nešto ih ipak brine!

Prema tom prijedlogu zatezne kamate za gospodarstvo pale bi s 15 na 10,14 posto, najviša ugovorna kamata za stambeni kredit pala bi s 9 na 8,14, dok bi najviša dozvoljena kamata za potrošački kredit, poput minusa na tekućem računu, pala s 11 na 10,14 posto.

Usvajanjem tih izmjena, Hrvatska bi se po visini zateznih kamata, po pisanju medija, približila ostalim članicama EU-a. Hrvatska bi time postala jedna od zemlja EU-a s najnižim zateznim kamatama za građane, dok bi i dalje bila među pet zemalja EU-a s najvišom zateznom kamatom za pravne osobe. Procjenjuje se da bi smanjenjem zateznih kamata vjerovnici godišnje gubili nekoliko milijardi kuna, dok bi se dug blokiranih građana zbog zateznih kamata umjesto za 3,6 milijardi godišnje povećavao za 2,4 milijarde kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju