Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novčana pomoć

Ministar Matić: žrtve seksualnog nasilja u ratu više ne smiju čekati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema istraživanju koje su proveli stručnjaci s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, obuhvaćeno je 147 žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu od kojih je 126 žena i 16 muškaraca.

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je danas da novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu donosi adekvatno rješenje za sve žrtve bez obzira na spol i nacionalnost ocijenivši kako je krajnje vrijeme da se takav zakon donese jer žrtve više ne smiju čekati.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

'Radi se o problemu starom 23 godine, no dosad po tom pitanju nitko nije učinio ništa. Ovim zakonom pobrinut ćemo se za žrtve seksualnog nasilja u ratu jer one više ne mogu i ne smiju čekati', kazao je ministar Matić na okruglom stolu u okviru javne rasprave o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu koji je, kako je rekao, izraz je političke volje, društvene i moralne odgovornosti prema žrtvama.

Strava u Kongu: Silovali 3.600 osoba, među njima i djecu od dvije godine

Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević naglasio je da je temeljna pretpostavka novog zakona stavljanje žrtve u prvi plan. Zakon tako definira pravo žrtve i njezine obitelji na psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, pravo na zdravstveno i dopunsko osiguranje, pravo na medicinsku rehabilitaciju i, uz ostalo, pravo na novčanu naknadu putem Fondacije za isplatu novčane naknade žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

'Pravo na jednokratnu novčanu naknadu bio je glavni predmet prijepora odnosno nepovjerenja hoće li Vlada to poštovati i donijeti Zakon o Fondaciji za godinu dana od donošenje ovog zakona', priznao je Glavašević naglasivši kako nema razloga za nepovjerenje jer su to sami sebi dali u zadatak, propisali rokove i obveze koje se trebaju ispuniti.

Slovenija mora isplatiti odštetu žrtvi grupnog silovanja

Jedna četvrtina žena doživjela je neki oblik nasilja u logoru ili zatvoru i većina muškaraca, njih 15. U 65 posto tih slučajeva podignuta je optužnica protiv počinitelja ili je došlo do presude, navode istraživači.

'Čuli smo strašne priče i to pretvoriti u brojke nije bilo nimalo lagano', rekao je profesor Ozren Žunec iz istraživačkog tima i dodao kako su imali iznimno tešku zadaću jer se radi o zločinima koji se i mirnodopsko vrijeme slabo prijavljuju, a od rata je prošlo više od 20 godina. Skup su zajednički organizirali Ministarstvo branitelja i UNDP u Hrvatskoj, a projekt financijski podržali švicarska Vlada i UN Women. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene