Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema istraživanju koje su proveli stručnjaci s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, obuhvaćeno je 147 žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu od kojih je 126 žena i 16 muškaraca.


Ministar branitelja Predrag Matić rekao je danas da novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu donosi adekvatno rješenje za sve žrtve bez obzira na spol i nacionalnost ocijenivši kako je krajnje vrijeme da se takav zakon donese jer žrtve više ne smiju čekati.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Šimpraga je došla u Škabrnju da bi odala počast žrtvama'' Kolona sjećanja u Vukovaru - 7 Kolona sjećanja dostojanstveno prošla Vukovarom: ''Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga''

'Radi se o problemu starom 23 godine, no dosad po tom pitanju nitko nije učinio ništa. Ovim zakonom pobrinut ćemo se za žrtve seksualnog nasilja u ratu jer one više ne mogu i ne smiju čekati', kazao je ministar Matić na okruglom stolu u okviru javne rasprave o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu koji je, kako je rekao, izraz je političke volje, društvene i moralne odgovornosti prema žrtvama.

Strava u Kongu: Silovali 3.600 osoba, među njima i djecu od dvije godine

Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević naglasio je da je temeljna pretpostavka novog zakona stavljanje žrtve u prvi plan. Zakon tako definira pravo žrtve i njezine obitelji na psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, pravo na zdravstveno i dopunsko osiguranje, pravo na medicinsku rehabilitaciju i, uz ostalo, pravo na novčanu naknadu putem Fondacije za isplatu novčane naknade žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

'Pravo na jednokratnu novčanu naknadu bio je glavni predmet prijepora odnosno nepovjerenja hoće li Vlada to poštovati i donijeti Zakon o Fondaciji za godinu dana od donošenje ovog zakona', priznao je Glavašević naglasivši kako nema razloga za nepovjerenje jer su to sami sebi dali u zadatak, propisali rokove i obveze koje se trebaju ispuniti.

Slovenija mora isplatiti odštetu žrtvi grupnog silovanja

Jedna četvrtina žena doživjela je neki oblik nasilja u logoru ili zatvoru i većina muškaraca, njih 15. U 65 posto tih slučajeva podignuta je optužnica protiv počinitelja ili je došlo do presude, navode istraživači.

'Čuli smo strašne priče i to pretvoriti u brojke nije bilo nimalo lagano', rekao je profesor Ozren Žunec iz istraživačkog tima i dodao kako su imali iznimno tešku zadaću jer se radi o zločinima koji se i mirnodopsko vrijeme slabo prijavljuju, a od rata je prošlo više od 20 godina. Skup su zajednički organizirali Ministarstvo branitelja i UNDP u Hrvatskoj, a projekt financijski podržali švicarska Vlada i UN Women. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju