Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovno zlostavljanje

Strava u Kongu: Silovali 3.600 osoba, među njima i djecu od dvije godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Statistika je alarmantna: Tijekom četiri godine, službeno je zabilježeno više od 3.600 slučajeva silovanja u Demokratskoj Republici Kongo. Većina ih je bila žena, 1.000 djece i 81 muškarac.

UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay, kaže da žrtve silovanja (u razdoblju između siječnja 2010. i prosinca 2013.) u Demokratskoj Republici Kongo imaju od 2 do 80 godina, javlja Voice of America.

Pročitajte i ovo Trojica muškaraca osumnjičenih za silovanje blogerke Užas u Indiji Grupno silovali blogericu: Uhićena preostala četiri osumnjičenika Travel blogeri Fernanda i Vincente Počelo suđenje Trojica od sedmorice silovatelja blogerice dovedena pred sud: Silovana žena poslala snažnu poruku koja slama srce

'Temeljem prikupljenih informacija, čini se da su za polovicu slučajeva seksualnog nasilja odgovorne naoružane skupine i državni agenti', kaže Pillay.

Izvještaj je otkrio da je silovanje počinjeno tijekom naoružanih napada kojima je cilj bio preuzeti kontrolu nad teritorijima bogatima resursima.

Četvorica proglašena krivima za brutalno grupno silovanje novinarke!

Primarna meta bila su sela, a žrtve su silovane u svojim domovima, poljima na kojima su radili, na putu za tržnicu ili vodu. Većina slučajeva zabilježena je na nestabilnom istoku zemlje gdje su masovna silovanja korištena kao ratno sredstvo, da se kazne civili za njihovu navodnu suradnju sa suparničkom stranom u konfliktu.

Izvještaji otkrivaju kako žrtve nailaze na prepreke kada se obrate pravnim institucijama. Nacionalni sudski sustav nema sredstava pomoću kojih bi proveo istragu, razgovarao ili zaštitio žrtve i svjedoke, a niska je i razina uhićenja i osuđujućih presuda.

'Pozivam Vladu da im prioritet bude borba protiv nekažnjavanja zločina seksualnog nasilja, da brzo završe učinkovite i neovisne istrage, te da procesuiraju počinitelje, uključujući i one koji imaju zapovjednu odgovornost', rekla je Navi.

Od 2011. godine, tamošnji vojni sudovi su osudili 187 pojedinaca za seksualne zločine, ali većina su ih bila nisko rangirani časnici te vrlo malo zapovjednika i pripadnika naoružanih skupina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene