Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj djeluje oko 500 braniteljskih zadruga, a proizvode sve - od zdrave hrane i pića do suvenira.


Na splitskoj Rivi štandovi branitelja, a u njima svašta, od suhomesnatih proizvoda i maslinova ulja do kolača suvenira i slično. Većinom je to eko proizvodnja. No, ne uspijevaju sve zadruge isplatiti plaće i doprinose. Nemamo za plaće, mirovinsko zdravstveno, sve što smo uložili od svoga novca, nešto nam da Ministarstvo', rekao je Željko Tomas iz braniteljske zadruge Pauk-Čeka iz Imotskog.

Vezani članci Slika nije dostupna Branitelji ogorčeni: 'Pijem lijekove, ali mene moj rad spašava' Slika nije dostupna 'Registar branitelja će biti objavljen u obliku internetske stranice'

Većinu braniteljskih zadruga financijski potpomaže Ministarstvo branitelja. 'Da se ne misli da su svi branitelji povlastičari i neradnici, ja sam jako ponosan na ove ljude', rekao je ministar Predrag Matić Fred.

>> "Braniteljske stipendije kreću krajem mjeseca, ali sredstva za njih su upola manja"

Mnogi smatraju da su branitelji tek korisnici mirovina, invalidnina i brojnih drugih prava, no slabo se čuje činjenica da je zapravo 80 posto branitelja radno aktivno. Prema podacima, od deset branitelja, tek su dvojica umirovljena. Ostali ili rade, ili su nezaposleni. Nezaposlenost je u zemlji velika pa je među 350 tisuća nezaposlenih i 30 tisuća nezaposlenih branitelja. Ove zadruge su dio načina da ih se zaposli. Projekt financiranja i potpomaganja branitelja započelo je ministarstvo prije osam godina. Danas se vide plodovi toga rada. Ministar branitelja obećao je danas njihove proizvode pogurati i kroz turizam pa možda njihovi pršut, maslinovi ulje, med i slično stignu do hotela.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.