Zdravko Marić u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je odlučno odbacio prozivke za pritisak na sindikate obrazovanja izjavom da nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade.


''Nema nikakvih pritisaka, samo sam iznosio činjenice sa sastanka koje kažu - ako nemamo većinu, ne može se potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru", uzvratio je Zdravko Marić na prozivke oporbe, prije svih SDP-a, u saborskoj raspravi o paketu devet poreznih zakona, odnosno o četvrtom krugu porezne reforme.

Vezani članci Ivan Malenica, Zdravko Marić Marić i Malenica predstavili izmjene Ovršnog zakona: "Trošak ovrhe bit će manji od 400 do 600 kuna" Ilustracija (Foto: Getty) Sindikat hrvatskih učitelja izračunao koliko je teška Vladina ponuda: Provjerite koliko zapravo rastu plaće

"Što nakon toga, rekao sam - vidjet ćemo", poručio je.

Da jučerašnjom izjavom "zapravo" radi pritisak na sindikate obrazovanja, ministra je prozvao Saša Đujić (SDP). "Preslušajte moju izjavu, nema nikakvih pritisaka", uzvratio mu je Marić. Gordan Maras ministra pita kada će djeca, koja zbog štrajka učitelja već 14 dana ne idu u školu, krenuti u nju. Vi ste za to zaduženi, riješite problem, pozvao je ministra, dok Joška Klisovića zanima kada će Vlada stvarno biti spremna razgovarati o koeficijentima.

Od početka smo govorili da treba gledati interes učitelja, djece, roditelja i da se čim prije vrate u klupe, rekao je Marić. Naveo je da koeficijenti nisu predmet razgovora između sindikata i Vlade, ali da je Vlada spremna, kad se steknu uvjeti i o tome razgovarati.

Sindikati policije i zdravstva ministrove riječi uzeli su sa zadrškom, ne žele vjerovati da će ostati bez povišica.

"Mi smo parafirali i sutra potpisujemo i mi ćemo svoja prava ostvariti. Ako se neće ostvariti idemo u štrajk . Božić je tu, to nije nikakva prijetnja nego upozorenje", kaže Dubravko Jagić iz sindikata policije.

Stjepan Topolnak iz Samostalnog sindikata zdravstva pak smatra kako Vladi "ne bi bilo pametno ne isplatiti dodatke ako će to dobiti državni službenici".

"Premijer je u sabornici najavio ničim izazvan povećanje osnovice", poručuje.

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže kako Vlada osnovicu donosi odlukom pa će tako vjerojatno biti i sada. 

Podsjetimo, ministar financija u srijedu je za Novu TV izjavio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.

"Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU. Ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi više od 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što se nominalno više sindikata iskazalo za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza", rekao je Marić te dodao da u tom slučaju nema zakonske osnove za potpisivanje kada ne postoji većina. (Hina)