Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPORNI KRITERIJI

Umjesto "velikog pospremanja" traži se više novca: Ministar Kujundžić odustaje od Zakona o zdravstvenoj zaštiti?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Umjesto "velikog spremanja" uglavnom se traži više novca, privatizacija se financira javnim sredstvima, a sve to čini sustav manje dostupnim i nekvalitetnijim.

Čak 63 bolnice i 49 domova zdravlja konstanta su hrvatskog zdravstvenog sustava koju nijedan ministar nije niti taknuo premda baš u tome leže rješenja za mnoge probleme, uključujući i financijske, piše u subotu Jutarnji list, ističući da bi ministar zdravstva Milan Kujundžić, zbog nereda u sustavu, mogao odustati od Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON AFERA DORH, USKOK i policija u dvjema zagrebačkim bolnicama, istražuju poteze bivšeg ministra Kujundžića Gabrijela Žalac Nisu u fokusu javnosti Iz Vlade otišli zbog nekretnina, pokretnina... Što rade istražitelji u slučaju bivših ministara?

Umjesto "velikog spremanja" uglavnom se traži više novca, privatizacija se financira javnim sredstvima, a sve to čini sustav manje dostupnim i nekvalitetnijim. No to se ministri, uključujući i aktualnog Milana Kujundžića, ne usude taknuti, što u konačnici vodi u potop poglavito primarnu zdravstvenu zaštitu koja je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti dodatno "eutanazirana". Stoga ne čudi da većina lokalnih samouprava trenutno "ne zna što bi" jer je 30. lipnja krajnji rok provedbe zakona pa se analizira postojeće stanje i pokušava "smanjiti šteta", navodi dnevnik.

Dodaju da su u najvećoj nevolji domovi zdravlja, osobito u županijama koje ih, u odnosu na broj stanovnika, imaju previše, a premalo liječnika.

Na vrhu "ljestvice" najbrojnijih su Karlovačka sa šest i Dubrovačko-neretvanska županija s pet domova zdravlja premda svaka ima tek malo više od 120.000 stanovnika. Naime, kad bi se primijenio jednak kriterij, Zagreb bi imao čak 36 umjesto postojeća tri doma zdravlja. I Splitsko-dalmatinska županija trebala bi prema tom kriteriju imati barem 12 umjesto jednog postojećeg doma Zdravlja, piše Jutarnji list.

Navode da i "neke informacije Ministarstva zdravstva" govore da bi argumentacija lokalnih samouprava protiv Zakona mogla rezultirati njegovim skorim promjenama. (Hina)

Aktualno Ekskluzivno: Kako kotiraju pretendenti na Pantovčak nakon službene objave kandidatura Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Hrvatska Ekskluzivno: Kako kotiraju pretendenti na Pantovčak nakon službene objave kandidatura 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene