Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman uoči užeg kabineta Vlade govorio je o evakuaciji hrvatskih državljana iz Afganistana, ali prihvatu državljana te zemlje koji su na terenu radili za EU.


Ministar Grlić Radman kazao je kako je iz Afganistana evakuirano 26 hrvatskih državljana. Naglasio je kako je Hrvatska stekla vještinu i iskustvo u repatrijaciji hrvatskih državljana tijeko predsjedanja Vijećem Europske unije na početku pandemije koronavirusa te zahvalio britanskim, američkim, ukrajinskim i njemačkim vlastima u pomoći pri evakuaciji hrvatskih državljana.

Vezani članci Gordan Grlić Radman Grlić Radman o Dodikovu odlikovanju Putina: "To je nekakva njemu svojstvena zabava" Spašeni rudari Pod zemljom proveli više od 60 sati bez hrane i vode: Spašeni rudari koji su ostali zarobljeni nakon urušavanja tunela

Osvrnuo je se na neformalni sastanak EU ministara na kojemu je sudjelovao te rekao kako su razmotrena dramatična zbivanja u Afganistanu.

"Osobno sam naglasio važnost zaštite ljudskih prava, posebno žena i djevojčica, te državljana EU“, kazao je Grlić Radman.

Rekao je i kako se Hrvatska se odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje u prihvatu EU osoblja.

"Njihovi su životi direktno ugroženi ako ostanu u Afganistanu, riječ je o 20 osoba koje su bile zaposlene ili potpora našim snagama tamo. Naša je obveza i dužnost je da ih zaštitimo", naglasio je ministar i dodao da su to osobe poznate u sustavima naših institucija koje su prošle sigurnosne provjere i natječaje za rad.

"Europska služba za vanjsko djelovanje pozvala je da se izdaju vize tim osobama i članovima njihovih obitelji", rekao je Grlić Radman i potvrdio da je riječ o državljanima Afganistana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju