Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović najavio je u srijedu da će idući tjedan u javnu raspravu poslati nacrt Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. godine, koji je, kako je istaknuo, snažan pomak prema ekonomski i ekološki održivom sustavu gospodarenja otpadom te većem stupnju recikliranja.


"Plan gospodarenja otpadom idući četvrtak, 23. lipnja, upućujemo u javnu raspravu. Mijenjamo politiku gospodarenja otpadom koja će omogućiti da stvorimo preduvjete za ispunjavanje preuzetih obveza Europske unije, ali i da spriječimo višestruko povećanje cijena odvoza otpada za građane. Zbog toga je važno da jačamo sustav odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja", istaknuo je ministar Dobrović u izjavi za Hinu.

Vezani članci Gomilanje smeća u centru Zagreba zbog štrajka radnika Čistoće - 13 VELIKA FOTOGALERIJA Zagreb zatrpan smećem: Pogledajte kako glavni grad izgleda 4. dan štrajka Tomislav Tomašević Tomašević: ''Ovo nije igra. Ja nisam Bandić. Uprava će sudu prijaviti nezakoniti štrajk''

Ustvrdio je kako se dosad "nijedna Vlada nije potrudila znatnije povećati recikliranje, zbog čega Hrvatska kasni s ispunjavanjem EU obveza".

"Ovaj Plan je snažan iskorak prema ekonomski i ekološki održivom sustavu gospodarenja otpadom te povećanju stupnja recikliranja", rekao je Dobrović u povodu izrade nacrta Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. koji će idući tjedan uputiti u javnu raspravu. Plan će od idućeg četvrtka, 23. lipnja, biti objavljen na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Javna rasprava trajat će od 23. do 30. lipnja.

"Ključne mjere nacrta novog Plana su kućno kompostiranje, centri za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima. U Plan su uvrštene i preporuke Europske komisije iz travnja ove godine", istaknuo je ministar Dobrović. Dodao je kako se planirani centri za gospodarenje otpadom u tom Planu razmatraju tako da se prilagode novom sustavu i smanje kapacitete obrade miješanoga komunalnog otpada, što će utjecati na nižu cijenu odvoza otpada.

"Sustav na kojem radimo jeftiniji je od prije planiranog sustava koji se temelji na velikim centrima za gospodarenje otpadom. Uvođenje samih centara za gospodarenje otpadom ne može ispuniti EU obvezu da do 2020. godine odvojeno prikupljamo 50 posto papira, stakla, metala i plastike. To je razlog zašto moramo unaprijediti sustav gospodarenja otpadom", objasnio je ministar Dobrović.

Podsjetio je kako su javnosti jasno najavili "zaokret u politici gospodarenja otpadom". Proteklih mjeseci održani su sastanci s predstavnicima županija, i upravama centara za gospodarenje otpadom, a početkom lipnja gradovima i općinama počeo se predstavljati nacrt Plana gospodarenja otpadom. Svoja mišljenja o Planu svi će moći izreći u javnoj raspravi.

Ministar Dobrović poručio je kako će uspostava kružnoga gospodarstva, koji je lani predstavila Europska komisija, uskoro biti nova obveza pa je zadnji trenutak za reformu sustava u tom smjeru. "Jedan od novih najavljenih ciljeva je da do 2030. godine čitava Europska unija reciklira 65 posto komunalnog otpada. Stoga je potrebno jačati sustav odvojenog prikupljanja otpada", istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju