Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović razgovarao je u srijedu s Henryem C. Leem, jednim od vodećih svjetskih forenzičara i direktorom Instituta za forenzične znanosti iz Connecticuta u SAD-u o mogućnosti unapređenja rada i suradnji sa stručnjacima Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" te o edukaciji dva policijska djelatnika u Institutu u Americi.


Ministar Davor Božinović izvijestio je kako je bilo govora o iskustvima Centra "Ivan Vučetić", koji djeluje u sastavu MUP-a, te je otvorena mogućnost dublje suradnje s Institutom profesora Leea, koji prednjači u brojnim istraživanja u forenzičkoj znanosti i otkrivanju kaznenih djela, koja postaju sve sofisticiranija.

Vezani članci Mario Puškarić iz Sindikata policijskih službenika Načelnik nezakonito prešao granicu s kartonskom kutijom? Policajci zgroženi ispitivanjem sindikalista: "Ovo nije bilo ni u doba komunizma" Davor Božinović Božinović o sankcijama za one koji ne koriste COVID potvrde: "Uskoro ćemo imati konačno rješenje"

Božinović je naveo kako je jedan od najutjecajnijih stručnjaka i direktor Instituta za forenzična istraživanja otvoren za suradnju, a njegov je tim zajedno s kolegama iz Velike Britanije surađivao i u vezi nedavnih napada u toj zemlji.

"Mogućnost da se naši djelatnici dodatno obučavaju u jednom takvom centru i u okruženju takvih eksperata za nas je veliki dobitak" rekao je Božinović.

Profesor Henry Lee rekao je da svijet koji se ubrzano mijenja zahtijeva stalne prilagodbe i suradnju u području sigurnosti te dodao kako su u Institutu osigurali stipendije za dva hrvatska policijska djelatnika, koji će doći na edukaciju u SAD.

Ministar unutarnjih poslova izvijestio je i da je u tijeku nabava nove opreme za Centar "Ivan Vučetić, nužna za hrvatske potrebe i za potrebe EU.

"Naš centar je jedan od vodećih takvih institucija Europi. Moramo biti spremni stalno unapređivati naša znanja jer kriminal je sve sofisticiraniji, a takav mora biti i odgovor, odnosno moramo ići i korak naprijed te biti proaktivni da bismo djelovali što je više moguće preventivno. Hrvatska kao članica EU ima određene obveze da na tom području, surađuje i dijeli informacije s ostalim članicama EU. Ljudski potencijal nikad nije bio upitan, ali sve više i tehnološki dolazimo na razinu najboljih zemalja u tom području", ocijenio je Božinović.

Na sastanku je bio i dugogodišnji Leejev suradnik Dragan Primorac te državni tajnik u MUP-u Robert Kopal. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju