Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija

DAVOR BOŽINOVIĆ, biografija, ministar unutarnjih poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Božinović novi je ministar unutarnjih poslova RH.

Davor Božinović rođen je 1961. godine u Puli. Njegova obitelj porijeklom je iz Boke Kotorske, a otac mu je bio kapetan u Ratnoj mornarici Jugoslavenske vojske. Nakon djetinjstva provedenog u Puli, u vrijeme studija preselio se u Zagreb. Upisao je Fakultet političkih znanosti gdje je kasnije i doktorirao i to na području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

Pročitajte i ovo Davor Božinović "On se žalio na buku" Splitski dogradonačelnik policiji prijavio HDZ-ov skup, Božinović kaže: "Besposlen pop i jariće krsti" Ivica Puljak i Bojan Ivošević Brz odgovor Puljak i Ivošević reagirali na Božinovićev poziv na davanje ostavke: "Ključno je priznanje policije"

Nakon što je počeo obnašati dužnosti savjetnika veleposlanika Republike Hrvatske, živio je u raznim zemljama regije, te tako, osim engleskog, naučio tečno govoriti i bugarski jezik. Ima suprugu i dvoje djece.

Široj javnosti najpoznatiji kao ministar obrane Republike Hrvatske u Vladi Jadranke Kosor.

Profesionalna karijera

1987. godine postao savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske. Nakon što se Hrvatska osamostalila, postao je predsjednik komisije u Ministarstvu obrane Republike hrvatske.

1994. godine Božinović je postao diplomat i savjetnik u Odjelu za konzularne poslove, što je dio Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske. Najprije je radio kao savjetnik u veleposlanstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, a onda je postao i hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori i to od 2002. do 2004. godine. Dužnosti u ministarstvu vanjskih poslova obnašao je do 2005. godine.

2004. godine Božinovića je tadašnji predsjednik Stipe Mesić imenovao predstojnikom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a već sljedeće godine postao je veleposlanik u Misiji Republike Hrvatske pri NATO-u.

2011. godine, navodno na nagovor Jadranke Kosor, Božinović je ušao u Hrvatsko demokratsku zajednicu. Do tada je bio državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova te posebni izaslanik predsjednice Vlade RH za jugoistočnu Europu, ali ga je Kosor nakon pristupanja HDZ-u predložila za ministra obrane. Na toj funkciji ostao je do kraja mandata te Vlade.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine Božinović nije uspio dobiti saborski mandat, a on sam rekao je da je to zbog njegova neslaganja s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Kao saborski zastupnik bio je predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, član Odbora za europske poslove, član Odbora z obranu, član Odbora za vanjsku politiku i član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene