Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška nagodbi

Ministar poziva vjerovnike Agrokora: "Koncern ima budućnost"

Ministar Darko Horvat (Foto: Pixell)
Ministar Darko Horvat (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Ministar Darko Horvat (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Održana je sjednica Odbora za gospodarstvo posvećena Agorkoru.

Na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo, posvećenoj Agrokoru, povjerenik Fabris Peruško predstavio je detalje nagodbe.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr) Nakon sastanka s dobavljačima Peruško stigao na sastanak u Vladu

Ministar Horvat rekao je kako cijeli proces nije bio lagan, no kako sada, kada je pri kraju, mogu biti ponosni učinjenim. Nadaju se da će i ročište - zakazano za idući tjedan - proći bez problema.

Naglasili su kako najveći dio posla, provedba nagodbe, tek počinje. Na Agrokor se osvrnuo i premijer, rekavši da je ispravnost odluke o Izvanrednoj upravi - jučer potvrdila i Europa.

Ministar Darko Horvat: Koncern Agrokor ima budućnost

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je izjavio da Agrokor ima budućnost, koja je sada u rukama vjerovnika, te je pozvao vjerovnike da na ročištu 4. srpnja glasuju za nagodbu.

Darko Horvat je na početku sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo podsjetio na činjenice koje su dovele do toga da će na ročištu, zakazanom za 4. srpnja, vjerovnici odlučivati o nagodbi u Agrokoru.

"Koncern Agrokor bio je doveden od strane bivše uprave na sam rub propasti. Zaredalo se nekoliko uzastopnih snižavanja kreditnog rejtinga, upozorenja na računovodstvene malverzacije, uslijedio je pad cijena dionica Agrokorovih kompanija, pokretanje prvih ovrha temeljem zadužnica, blokirani računi Agrokorovih kompanija, prekid isporuka robe, prazne police najvećeg trgovačkog lanca, nelikvidnost, neizvjesnost tisuća zaposlenih, koji u ovom trenutku rade u tom sustavu", rekao je.

Iako je riječ o privatnoj kompaniji za čije su vođenje bili odgovorni tadašnja uprava i vlasnik, prateći eskalaciju krize u Agrokoru, Vlada je identificirala ogromne sistemske rizike koji mogu zaprijetiti stabilnosti cjelokupnog gospodarstva u slučaju naglog urušavanja tog velikog sustava, naveo je.

Kako je istaknuo, u proteklih 14 mjeseci, unatoč prijeporima, danas je jasno da je zakon o izvanrednoj upravi kao pravni okvir koji je Vlada predložila u iznimno kratkom roku, spriječio gospodarsku katastrofu u Hrvatskoj. Naglasio je i da je od jučer hrvatski pravni okvir, odlukom Vijeća EU-a, postao dijelom pravne stečevine EU. Vijeće taj zakon prihvatilo s 27 glasova za.

"To znači da će se od sada u svim državama EU-a bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora voditi u okviru našeg zakona. Dakle Vlada RH je stvorila kvalitetan, europski okvir kako riješiti problem, a sve nakon toga je u rukama Trgovačkog suda, jer sud je taj koji vodi proces, kao i rukama samih vjerovnika, koji su putem Privremenog vjerovničkog vijeća nakon 14 mjeseci pregovora jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe", kazao je Horvat.

Dodao je da uspješan završetak nagodbe pokazuje zrelost i Vade i suda i vjerovnika, kao i ponovno vraćanje povjerenja u institucije svih koji su bili uključeni u taj proces.

Horvat je podsjetio da je tekst nagodbe o kojem će vjerovnici glasovati 4. srpnja dobio podršku vjerovnika koji predstavljaju gotovo 85 posto svih tražbina s pravom glasa. Stoga je pozvao vjerovnike da na ročištu glasuju za predloženu nagodbu.

"Agrokor i njegovi partneri u sljedećem periodu imaju budućnost", ustvrdio je Horvat, dodavši da je ta budućnost sada u rukama vjerovnika te je izrazio uvjerenje da će se nagodba uspješno završiti.

Peruško: Uspješna nagodba pokazat će da društvo ima dovoljno socijalnog kapitala za rješavanje krize

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je u srijedu kako će uspješan završetak nagodbe u koncernu pokazati da društvo ima dovoljno socijalnog kapitala da kriznu situaciju, koja je mogla imati izuzetno negativne posljedice na Hrvatsku i cijelu regiju, može riješiti na dobar način.

Taj se socijalni kapital izražava u reakciji Vlade kao i svih koji su bili uključeni u problem - prije svega zaposlenika, dobavljača te lokalnih banaka koje su u početku priskočile u pomoć sa svojim kreditima. "Stoga će pozitivan ishod imati daljnji pozitivan utjecaj na jačanje hrvatskih institucija kako bi u budućnosti mogli spriječiti da do ovakve situacije dođe ponovo", kazao je Peruško na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo.

Predstavljajući sadržaj prijedloga nagodbe Peruško je među ostalim rekao i da je postupak izvanredne uprave pokrenut kako bi spriječio prelijevanje posljedica urušavanja koncerna na ostatak hrvatskog gospodarstva, kao i gospodarstva susjednih zemalja u kojima Agrokor posluje.

"Ukoliko 4. srpnja vjerovnici izglasaju nagodbu i ukoliko nagodba izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo. Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja", ustvrdio je Peruško.

Trgovački sud u Zagrebu zakazao je ročište za glasovanje vjerovnika o nagodbi Agrokora za srijedu 4. srpnja u 8,00 sati, u Košarkaškom centru Dražen Petrović (Cibona).

Na ročište za glasovanje o nagodbi se pozivaju svi vjerovnici, članovi privremenog vjerovničkog vijeća i izvanredni povjerenik Agrokora. Predmet ročišta je glasovanje o nagodbi usuglašenoj između izvanrednog povjerenika i privremenog vjerovničkog vijeća, objavljenoj na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda 20. lipnja.

Prijedlog nagodbe ima otprilike 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a objavom na e-oglasnoj ploči suda dostupan je svim vjerovnicima. Nagodba se sastoji od dva dijela - pripremnog i provedbenog - te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe.

O nagdbi će glasati preko 3000 vjerovnika

Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber na Odboru je pozvala vjerovnike da dođu na ročište za glasovanje o nagodbi.

Tražbine je u ovom postupku, kako je navela, prijavilo oko 5.700 vjerovnika, od kojih je nešto manje od 2.500 – onih najmanjih, mikro poduzetnika i OPG-ova– isplaćeno u cijelosti.

"To znači da bi o nagodbi moglo glasati preko tri tisuće vjerovnika i mi smo sa svoje strane, i u suradnji s Trgovačkim sudom, učinili sve i, i dalje činimo sve da im omogućimo uvjete za ostvarivanje toga prava", rekla je Weber.

Što se izglasavanja nagodbe tiče, većinu osporavanja i prijepora, s izuzetkom osporavanja grupe Adris, uspješno smo riješili kroz pregovore o nagodbi, navela je Weber napominjući kako je tekst nagodbe o kojem će se glasati dobio podršku vjerovnika koji predstavljaju oko 85 posto svih tražbina s pravom glasa te očekuje i nada se da će nagodba biti izglasana.

Weber je kazala i kako su operativni timovi u svim operativnim kompanijama u suradnji s revizorom KPMG-om do ovog trenutka identificirali više od 70.000 koraka koje se mora obaviti tijekom implementacije nagodbe - od osnivanja zrcalnih društava i prebacivanja imovine na njih, do prebacivanja svih tipova ugovora sa zaposlenicima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima.

"Početak rada nove grupe i zrcalnih društava ciljamo na prvi radni dan nove godine, što bi bio najbolji mogući datum početka rada, i zbog poreznih propisa i financijskih izvještaja. No, postizanje ovog cilja ovisi prije svega o tome kada će nagodba postati pravomoćna, a to je u potpunosti u rukama suda", kazala je Weber.

Nakon podnošenja izvješća izvanredne uprave, Odbor je nastavio rad s raspravom o tome. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene