Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skrb o djeci branitelja

Ministar Medved u posjetu kćeri poginulog suborca: 'Samo tražimo posao i ništa više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Tomislav Medved posjetio je u petak dijete poginulog hrvatskog branitelja Kristinu Sušac, koja je odrasla bez oba roditelja, u mjestu Starjak pokraj Zagreba, te se zauzeo za sustavnu skrb o toj kategoriji stradalnika Domovinskog rata, a protiv "birokratskog pristupa".

Ministar branitelja Tomo Medved je u povodu uskrsnih blagdana posjetio nekoliko obitelji stradalnika i branitelja kako bi se vidjela opravdanost radnji i mjera koje planiraju u Ministarstvu branitelja.

Pročitajte i ovo Tomo Medved Svakome se dogodi Ima li nezadovoljnih u HDZ-u? Odgovor Tome Medveda mogao bi vas nasmijati Tomo Medved i Ivana Kopčić - 2 Točkasta koalicija HDZ za parlamentarne izbore najavio točkastu koaliciju, Medved otkrio s kim HDZ sigurno neće razgovarati

Kristina je živjela bez oba roditelja - otac je nestao i ekshumiran 2001., a majka umrla, dok je Kristinin brat, Robert Vrbanac, bolestan te je prošao "teror" s povjerenstvima i komisijama desetak godina.

"Niz je takvih sudbina, ali naša je obveza osigurati na poseban način skrb upravo o tim obiteljima, koje su imale tragičnu sudbinu", naglasio je Medved.

Rekao je da je Ministarstvo branitelja, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, već poduzelo neke korake oko promjena zakona. Mnoge stvari ne koštaju ništa, kazao je te naglasio kako administracija mora biti svjesna da su ljudi koji im dolaze zaslužni za slobodnu i suverenu Hrvatsku. Društvo, kaže, za njih mora pronaći odgovarajući način skrbi, a ne imati birokratski, neodgovorni pristup i teroriziranje u odnosu prema stradalnicima Domovinskog rata.

Minisatar Medved je najavio nove posjete stradalnicima Domovinskog rata kako bi se osobno uvjerio u njihove probleme koji se moraju žurno rješavati, u suradnji s drugim ministarstvima.

Kristina Sušac zahvalila se ministru na posjeti te naglasila da nikada nije tražila nikakvu pomoć. "Mi samo tražimo posao i ništa više", rekla je te dodala da ima osjećaj da su djeca poginulih branitelja zapostavljena u društvu. Tu je istaknula poticaje za zapošljavanje djece poginulih branitelja koje su, međutim, poslodavci zloupotrebljavali, a djeca branitelja su "ostala kratkih rukava i bez posla".

Prema evidenciji Ministarstva branitelja, ukupno je 7.499 djece smrtno stradalih i djece zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, a njih 1.750 je trenutno na redovitom školovanju. Ministarstvo vodi posebnu evidenciju o djeci smrtno stradalih i zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja su ostala bez oba roditelja ili im je do punoljetnosti bio imenovan skrbnik iz razloga što je jedan od roditelja poginuo, umro, zatočen ili nestali hrvatski branitelj, a drugome je oduzeta poslovna sposobnost, zanemario je odgoj i brigu o djetetu ili je nepoznatog boravišta (djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi).

Od Domovinskog rata do danas praćeni su podaci o ukupno 221 djece smrtno stradalih i zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja koja su ostala bez oba roditelja te podaci o 77 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Trenutno 57 djece bez oba roditelja ostvaruje trajna prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te 23 djece bez roditeljske skrbi.

Ministarstvo branitelja do sada je podržalo ukupno 153 djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja u javljanjima na natječaje za zapošljavanje u slučajevima kada su ona zatražila podršku Ministarstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene