Premijer Andrej Plenković u izbornoj je kampanji obećao izjednačiti status pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s braniteljima iz Hrvatske.


Sada nailazi na niz prepreka, a jedna od obveza je i status pripadnika HVO-a. Kako će taj problem riješiti - ministar branitelja ne želi otkriti.

Vezani članci Hrvatski branitelji - 2 Svaki deveti stanovnik Hrvatske ima braniteljski status. Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je kako je to moguće Ministar Medved nazočio završnoj identifikacije posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja - 2 Identificirani posmrtni ostaci branitelja ekshumiranog u veljači prošle godine, traga se za još 1868 nestalih: "Suradnja sa Srbijom u potpunosti izostaje"

"Danas evo dozvolite posvetit ćemo se dakle temi zbog koje smo se našli ovdje u Rijeci", kazao je ministar branitelja Tomo Medved.

Nije bio raspoložen ni za pitanja o samom Zakonu o pravima branitelja koji bi ione koji su bili u HVO-u trebao izjednačiti s hrvatskim braniteljima.

"Budite strpljivi"

"Budite strpljivi, sačekajte javnu raspravu i tada ćete imati prigodu vidjeti prijedlog novog Zakona...", kaže Medved.

Ranije je govorio da će se dio statusnih i materijalnih prava regulirati zakonom, a dio međudržavnim ugovorom s Bosnom i Hercegovinom. Sastanke s ministrom Medvedom, njegov kolega iz BiH tek očekuje.

"Vjerujem da ćemo postići određene sporazume o zajedničkom djelovanju u cilju rješavanja socijalno statusnih pitanja branilaca", kaže Salko Bukvarević, federalni ministar za braniteljska pitanja BiH.

Ne zna se ni koliki je broj pripadnika HVO-a koji nemaju riješen status. Neslužbeno - ima ih 10 tisuća. A oko 7 tisuća je onih koji prijašnjim sporazumom s BiH kao stradalnici primaju hrvatsku mirovinu. Bosna i Hercegovina će imati svoj uvjet.

"Da se pod jednakim uslovima riješi status svih pripadnika HVO-a bez obzira na nacionalnost u smislu koji su učestvovali u obrani Republike Hrvatske", kaže Bukvarević.

A prijašnjim sporazumom, kaže, Bošnjaci iako stradalnici to pravo nemaju. Prijedlog ministra Medveda još nije čuo. Kao ni ministar financija Zdravko Marić kako je to rekao u Dnevniku Nove TV.

"Ono što je ključno je zapravo da sve moramo gledati iz perspektive održivosti javnih financija i javnog duga."

"Ne date novac nikome?"

"Takav sam!", kazao je Marić.

Upozorenja iz oporbe

Da bi novac mogao biti problem, upozorava oporba.

"Hrvatska mora naći način da razvije poseban odnos s ljudima koji su branili RH, ali se mora voditi o tome računa da pojedini zakonski prijedlozi ne stvore više štete nego koristi“, kazao je Davor Bernardić.

Ministar Tomo Medved pak uvjerava - 200 milijuna kuna dobio je više ove godine i taj će novac za sve planove - biti dovoljan. I dok novi zakon najavljuje već za proljeće - federalni ministar Bukvarević kaže - za dogovore s Hrvatskom trebat će im puno više vremena.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju