Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon na proljeće

Ministar branitelja ne želi otkriti kako će riješiti status pripadnika HVO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u izbornoj je kampanji obećao izjednačiti status pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s braniteljima iz Hrvatske.

Sada nailazi na niz prepreka, a jedna od obveza je i status pripadnika HVO-a. Kako će taj problem riješiti - ministar branitelja ne želi otkriti.

Pročitajte i ovo Ivica Marušić, HVIDRA - 1 Rastu povlaštene mirovine HDZ razveselio branitelje, ali veterani imaju par zamjerki: ''Nismo baš sretni... Tko zna tko će od nas to dočekati'' Tomo Medved Krivo protumačen Medved odgovorio na priopćenje Vrhovnog suda: "Nemam namjeru utjecati na rad suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti"

"Danas evo dozvolite posvetit ćemo se dakle temi zbog koje smo se našli ovdje u Rijeci", kazao je ministar branitelja Tomo Medved.

Nije bio raspoložen ni za pitanja o samom Zakonu o pravima branitelja koji bi ione koji su bili u HVO-u trebao izjednačiti s hrvatskim braniteljima.

"Budite strpljivi"

"Budite strpljivi, sačekajte javnu raspravu i tada ćete imati prigodu vidjeti prijedlog novog Zakona...", kaže Medved.

Ranije je govorio da će se dio statusnih i materijalnih prava regulirati zakonom, a dio međudržavnim ugovorom s Bosnom i Hercegovinom. Sastanke s ministrom Medvedom, njegov kolega iz BiH tek očekuje.

"Vjerujem da ćemo postići određene sporazume o zajedničkom djelovanju u cilju rješavanja socijalno statusnih pitanja branilaca", kaže Salko Bukvarević, federalni ministar za braniteljska pitanja BiH.

Ne zna se ni koliki je broj pripadnika HVO-a koji nemaju riješen status. Neslužbeno - ima ih 10 tisuća. A oko 7 tisuća je onih koji prijašnjim sporazumom s BiH kao stradalnici primaju hrvatsku mirovinu. Bosna i Hercegovina će imati svoj uvjet.

"Da se pod jednakim uslovima riješi status svih pripadnika HVO-a bez obzira na nacionalnost u smislu koji su učestvovali u obrani Republike Hrvatske", kaže Bukvarević.

A prijašnjim sporazumom, kaže, Bošnjaci iako stradalnici to pravo nemaju. Prijedlog ministra Medveda još nije čuo. Kao ni ministar financija Zdravko Marić kako je to rekao u Dnevniku Nove TV.

"Ono što je ključno je zapravo da sve moramo gledati iz perspektive održivosti javnih financija i javnog duga."

"Ne date novac nikome?"

"Takav sam!", kazao je Marić.

Upozorenja iz oporbe

Da bi novac mogao biti problem, upozorava oporba.

"Hrvatska mora naći način da razvije poseban odnos s ljudima koji su branili RH, ali se mora voditi o tome računa da pojedini zakonski prijedlozi ne stvore više štete nego koristi“, kazao je Davor Bernardić.

Ministar Tomo Medved pak uvjerava - 200 milijuna kuna dobio je više ove godine i taj će novac za sve planove - biti dovoljan. I dok novi zakon najavljuje već za proljeće - federalni ministar Bukvarević kaže - za dogovore s Hrvatskom trebat će im puno više vremena.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene