Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz izmjena

Ministar Božinović predstavio novosti oko registracije: "Važno je da ove informacije dođu do građana"

Ministar Božinović predstavio novosti oko registracije (Foto: dnevnik.hr)
Ministar Božinović predstavio novosti oko registracije (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar Božinović predstavio novosti oko registracije (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar Davor Božinović na konferenciji za medije predstavlja novosti u poslovima registracije vozila.

Na konferenciji za medije ministar Davor Božinović predstavio je novosti oko registracije vozila koje su na snagu stupile s prvim danom nove godine. U nastavku pročitajte tijek konferencije:

Pročitajte i ovo Davor Božinović "On se žalio na buku" Splitski dogradonačelnik policiji prijavio HDZ-ov skup, Božinović kaže: "Besposlen pop i jariće krsti" Ivica Puljak i Bojan Ivošević Brz odgovor Puljak i Ivošević reagirali na Božinovićev poziv na davanje ostavke: "Ključno je priznanje policije"

12:14 - "Što se tiče produženja vozačkih, procedura i cijene ostaju iste. Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo grb na dozvolu. Izašli smo u susret motociklistima, tako da su njihove registarske pločice smanjene, dimenzije su sada 180 x 180 milimetara, s tim da ćemo s primjenom krenuti 20. svibnja, dok se potroše pločice koje imamo na zalihama. Prva registracija motornog vozila bit će moguća u stanici za tehnički pregled koja nije u registracijskom području vlasnika, što je također izlazak u susret građanima", kaže Božinović.

"Važno je napomenuti da MUP ostaje vlasnikom svih evidencija, s tim da ih stanice mogu koristiti i unositi podatke. Ukinulo se 1000 kuna kaucije za izvozne pločice. Zajedničkim radom izvršili smo važnu reformu da usluge ostvare brže, jednostavnije, da ih to ne košta skuplje", rekao je te dodao da cijela vlada nastavlja dalje u smislu reformskih poteza i pojednostavljenja.

"Ovo već funkcionira, krenuli smo rano ujutro. Prvi pregledi po novom modelu obavljeni su već u 6 sati ujutro prema informacijama koje imam. Idemo dalje u smislu pojednostavljenja procedura. Trenutačno u Ministarstvu radimo na informatičkom rješenju kojim bismo se povezali s HAK-om da evidencije onih koji polože ispit budu odmah dostupne, tako da se više ne mora donositi uvjerenje o položenom vozačkom", rekao je Božinović.

"Važno je da ove informacije dođu do građana", rekao je nakon što je zahvalio medijima na praćenju.

12:09 - "Drago mi je što prvi dan nove godine možemo početi s pozitivnim novitetom s kojim unapređujemo rad Ministarstva. Građani od danas vozila mogu registirati na jednom mjestu. Ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih postaja, čime smo cijelu proceduru olakšali, smanjili gužve, a i omogućili preraspodjelu djelatnika MUP-a na poslove gdje treba više izvršitelja. Temelj svega su izmjene Zakona o sigurnosti na cestama. S jučerašnjim danom je na snagu stupio na snagu pravilnik o registracijama i oznakama vozila koji daju mogućnost zbog koje smo se danas okupili. Godišnje u Hrvatskoj imamo oko 140 tisuća prvih registracija, oko 290 tisuća su poslovi vezani za promjenu vlasništva i oko 250 tisuća zamjena prometnih dozvola. Upravo u ovim segmetnima planiramo ostvariti najveće financijske i vremenske uštede", rekao je ministar.

Niz izmjena

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare u Stanici za tehnički pregled vozila predstavio je novinu u poslovima registracije vozila, koji se od 1. siječnja 2018. prenose na stanice za tehničke preglede vozila.

Podsjetimo, novim izmjenama u stanicama za tehnički pregled odjavljivat će se automobili, mijenjati registarske pločice, vaditi nova prometna dozvola, i to sve bez odlaska na policiju. Velika je novost i ukidanje nultog tehničkog pregleda za nova vozila.

Registracija vozila - detalji

O promjenama koje se tiču registracije vozila, a koje su na snagu stupile s prvim danom nove godine, na svojim se stranicama oglasio MUP.

U nastavku pročitajte što se mijenja:

"Od 1. siječnja 2018. godine temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama (''Narodne novine'', broj 108/17) i Pravilnika o registraciji i označavanju vozila (''Narodne novine'', 130/17), poslovi registracije vozila i ostali povezani poslovi, koji su se obavljali u policijskim upravama, odnosno policijskim postajama, obavljaju se u stanicama za tehnički pregled vozila.

Osim registracije vozila, stanice za tehnički pregled vozila obavljaju i sljedeće poslove:

- Produženje važenja prometne dozvole
- Odjava vozila (Obrazac Izjava o mjestu čuvanja vozila)
- Izdavanje pokusnih pločica građanima (Obrazac Zahtjev za izdavanje pokusnih pločica)
- Izdavanje izvoznih pločica
- Izdavanje potvrda i uvjerenja o vozilima i vlasnicima vozila iz evidencije registriranih i označenih vozila, evidencije pokusnih i izvoznih pločica, osim potvrda i uvjerenja iz evidencije registriranih i označenih vozila koja se izdaju sukladno Ovršnom zakonu.

U policijskim upravama odnosno policijskim postajama i dalje će se obavljati sljedeći poslovi u vezi registracije vozila:

- Upis i brisanje mjera ograničenog raspolaganja vozilom radi zabilježbe ovrhe odnosno upisa sudskog ili javnobilježničkog osiguranja tražbine vjerovnika, upis odjave vozila nakon brisanja mjere i poziv ovršeniku radi evidentiranja odjave u prometnoj dozvoli
- Evidentiranje nestanka prometnih isprava – objava
- Izdavanje naloga za utiskivanje broja šasije
- Izdavanje uvjerenja o vlasništvu vozila po Ovršnom zakonu zbog pokretanja ovrhe
- Preuzimanje registarskih pločica oduzetih u prometu
- Izdavanje pokusnih i prenosivih pločica pravnim osobama i fizičkim osobama obrtnicima temeljem rješenja Ministarstva unutarnjih poslova.

Registraciju vozila obavljaju stanice za tehnički pregled vozila ovlaštene zakonom kojim se uređuje sigurnost prometa na cestama, a prema registracijskom području u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište.

Iznimno od navedenoga, registraciju vozila može obaviti i stanica za tehnički pregled vozila koja se nalazi izvan registracijskog područja u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, ali s oznakom registracijskog područja u kojem vlasnik odnosno korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila, imaju prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, u roku do 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za registraciju vozila, obzirom da se trebaju naručiti registarske pločice s oznakom drugog registracijskog područja", stoji u priopćenju MUP-a. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene