Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

stigao u zadar

Ministar Bošnjaković nakon hitnog sastanka zbog slučaja Daruvarac: "Nije dobro da je okrivljenik pušten na slobodu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon razgovora sa sudom u Zadru i Državnim odvjetništvom, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je promjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se onemogućila namjerna odugovlačenja.

Zbog slučaja Darka Kovačevića Daruvarca, kojeg je sud u petak pustio na slobodu nakon istražnog zatvora u kojem je završio jer je brutalno pretukao 18-godišnjakinju, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u nedjelju ujutro je stigao u Zadar gdje se sastao s predsjednikom Županijskog suda, predsjednicom Općinskog suda te sa županijskim i općinskim državnim odvjetnikom.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek, Andrej Plenković, Ivan Malenica Pojasnio bivši ministar Zašto se glavna državna odvjetnica sastala s Plenkovićem? "Jer je taj sastanak moguć" Slika nije dostupna Bošnjaković: "Iznimno je teško procesuirati sve ratne zločine koji su se dogodili u Vukovaru, ali..."

"Došao sam zapravo vidjeti činjenice koje su u ovome predmetu, da vidim kakav je bio slijed događaja. Ne zato da bih utjecao na bilo čiju odluku, neovisnost pravosuđa je jedan od temelja funkcioniranja pravne države, ali moram znati kakve su činjenice. Jer rješavanje ovog predmeta i stvar da nam okrivljenik nakon 6 mjeseci bude pušten na slobodu, a svi znamo o kakvom se kaznenom djelu radilo i što se sve tu stavlja na teret, definitivno nije dobro", rekao je Bošnjaković novinarima nakon obavljenih sastanaka. 

Dodao je da će se iduće godine mijenjati Zakona o kaznenom postupku. "Na ovakvim predmetima možemo spoznati i vidjeti iskustva da unaprijedimo taj naš pravni sustav, da nam se u budućnosti ovakve stvari ne dese", rekao je ministar.

Bošnjaković je u Zadar došao kako bi provjerio "vremenski slijed", odnosno kada su se koje radnje poduzimale. Rekao je da je suđenje Kovačeviću opterećeno stvarima na koje se nije moglo utjecati. "Duboko vjerujem da bi predmet bio završen da se sudac, koji je na njemu radio, nije razbolio. On je danas u bolnici, promijenjen je sudac i postupak je došao u sporiju fazu jer se novi sudac trebao upoznati s predmetom", rekao je ministar.

Najavio je da će se prilikom izmjena ZKP-a poraditi na pravima koja imaju branitelji, a to je "tražiti izuzeće predsjednika suda i raspravnog suca i predsjednika neposrednog višeg suda i zahtjev za delegaciju predmeta na drugi sud".

"Sve su to prava koja su standardi, nije to ništa što drugi sustavi ne poznaju. Međutim pitanje je je li to potrebno ograničiti i spriječiti da to pravo ne bude zloupotrebljeno radi odugovlačenja postupka", rekao je Bošnjaković, dodajući da još ne može ocijeniti je li u ovom predmetu bilo zlouporaba.

Podsjetimo, Darko Kovačević Daruvarac, optužen za premlaćivanje djevojke, u petak je odlukom zadarskog suda pušten na slobodu što je izazvalo i prosvjede.

Protestirali su nezadovoljni građani kao i Forum žena i mladih zadarskog SDP-a koji su tražili da se odmah počnu provoditi mjere Istanbulske konvencije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene