Milijan Brkić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Milijan Brkić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nepravomoćno je dobio spor protiv tjednika Lider jer su ga, kaže Sud, oklevetali u tekstu iz 2014. godine.


Općinski građanski sud u Zagreb dosudio je Brkiću 15 tisuća kuna odštete jer je autor teksta pod naslovom “Politika je ipak kurva” pisao kako je Brkić prepisao diplomski rad i osumnjičenima za ratni zločin dojavljivao da će ih policija uhititi.

Vezani članci Marian Kočner oslobođen sumnje da je naručio ubojstvo novinara Jana Kuciaka - 1 Slovački biznismen osumnjičen da je naručio ubojstvo novinara Jana Kuciaka oslobođen optužbi Brenton Tarrant Napadač iz Christchurcha osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta

Taj tekst objavljen je nedugo nakon što se doznalo za sadržaj tajno snimljenih razgovora koje je Brkić vodio s pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko uoči njihova uhićenja zbog sumnje da su povezani s ratnim zločinom u Gruborima.

Lider je nakon tog njegova svjedočenja objavio tekst u kojem je, među ostalim, napisano da je Brkić “uhvaćen u dijametralno suprotnoj ulozi, odnosno da sada nije prepisivač diplomskog rada, nego šaptač osumnjičenicima za ratni zločin koje je kao zamjenik ravnatelja policije upozoravao da će biti uhićeni te da će HDZ sada ustvrditi da je to skretanje pažnje sa Šegona”.

Brkić je u tužbi protiv Lidera ustvrdio da je u spornom tekstu oklevetan. Tekstom su, kaže, provučene grube, senzacionalističke neistine. To, prema njegovu mišljenju, nije bilo argumentirano istraživačko novinarstvo, niti iznošenje vrijednosnog suda u dobroj vjeri. Iz bombastičnog naslova, nastavlja Brkić, vidjelo se da ga se tekstom jedino željelo povrijediti i prikazati kao osobu koja prepisuje diplomsku radnju i koja osumnjičene za ratne zločine upozorava da će biti uhićeni. To je kod njega, kaže, proizvelo teške duševne boli, prenosi Telegram.

U tužbi je naveo da je zbog teksta patila i njegova obitelj, a on je živio u strahu da bi zbog toga mogao imati velike neugodnosti u svakodnevnom životu i radu te se zabrinuo zbog mogućeg javnog poniženja. Tražio je 50.000 kuna odštete, no Sud mu je nepravomoćno dosudio 15.000 kuna.

Ova presuda stigla je otprilike u isto vrijeme kao ona kojom je Sud presudio u korist Velimira Bujanca protiv News Bara, koji mu mora platiti odštetu zbog satiričnog teksta.